Днес честваме Кръстовден или още празника, който се нарича Въздвижение на Светия кръст Господен. Това е един от Дванадесетте велики християнски празника. Празнува се на 14 септември. Според народните вярвания Кръстовден се смята за предвестник на есента. Сеитбата на зимните култури вече започва, гроздобера също, смята се, че преди Кръстовден гроздето не е добре узряло. На този ден денят и нощта се кръстосват и студът наближава. Тази нощ много хора я прекарват под открито небе в местността Кръстова гора, където се вярва, че е заровен част от кръста на Исус Христос. Вярва се, че срещу Кръстовден всички молитви ще бъдат чути, че тази нощ Господ слиза на земята и изпълнява всяко искрено желание.

Имен ден днес празнуват хората с имена Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана, Кана, Кънчо, Криста, Кристин, Кристина, Кристиян.

На този ден професионален празник отбелязват всички огнеборци и чакръкчии.

По стара традиция на този ден най-възрастната жена в къщата опича обреден хляб – Кръстова питка, която се украсява с кръст. Когато всички от семейството се съберат около трапезата, жената омесила питата изрича думите : "Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли" и всички повтарят след нея.

На този ден не се яде нищо с червен цвят – червен пипер, домати, репички, червени ябълки и други. На трапезата трябва да има грозде, печена тиква, обреден хляб и други постни храни.