Търсят се достойните носители на националната награда "Христо Г. Данов" за принос в българската книжовна култура. Министерството на културата и Община Пловдив обявиха начало на номинациите за призовете. Тази година срокът ще е до 2 юли, въпреки че досега призовете се връчваха по време на традиционния фестивал "Пловдив чете". Пандемията от коронавирус обаче измести форума в периода от 28 септември до 4 октомври. Тогава ще бъдат връчени и призовете в различните категории на наградата "Христо Г. Данов". 

Тя бе учредена през 1999 г. по време на Европейски месец на културата и се връчва ежегодно.

За призовете могат да бъдат номинирани физически и юридически лица, като се кандидатства само с първи издания и нови преводи. Наградите се определят на конкурсен принцип, а отличията се връчват на тържествена церемония в Пловдив. Министърът на културата връчва една Голяма награда за цялостен принос в националната книжовна култура. Жури определя и осем награди в следните категории - българско издателство; автор на българска художествена литература; преводач на художествена литература; автор в областта на хуманитаристиката; автор на издание за деца; художник или дизайн и оформление на книга; представяне на българската книга - медия/ организация/ литературен сайт, книгоразпространение, електронно издаване и нови технологии и библиотечно дело – библиотека, библиотекар.

Отличието представлява малка пластика, диплом и парична сума. Съставът на журито се определя със заповед на министъра на културата и се обявява при връчването на наградата. Присъждането на наградата се извършва чрез журиране в два кръга.

Формуляр за участие и Статут на наградата можете да видите тук.