Новият кмет Здравко Димитров спазва мотото от предизборната кампания „Работа, работа, работа“ и активно пое инициативата да обедини артистичните гилдии на Пловдив за закриването на Европейска столица на културата. След като през миналата седмица събра на първи разговори артистите под тепетата и изслуша идеите им, а после се срещна с екипа на фондация „Пловдив 2019“, днес разговорите продължават, пише PlovdivTime.bg.

Явно канавата на закриващото събитие е изплетена – усилено се говори, че голямата тежест ще изнесе Държавна опера-Пловдив, но ключовите детайли са много важни и тепърва ще бъдат уточнени.

По-интересното е, че церемонията вероятно ще бъде изтеглена чак в началото на 2020 г. След като Матера обяви, че в периода 20-23 декември ще сложи финал на културната инициатива, за Пловдив останаха няколко варианта – уикендите на 7-8 декември, когато България празнува Студентски празник, следващите почивни дни - 14-15 декември, както и съботата и неделята в навечерието на Нова година. За първите две възможности очевидно не остава много време за организация, а никой не би рискувал да направи закриване в навечерието на 2020-а, когато в града има достатъчно интересни събития. Остава финалът на Европейска столица на културата да се случи след посрещането на 2020-а. Причината да се синхронизират закриващите церемонии е присъствието на официалните гости и на двете в Матера и под тепетата.

Въпреки че отговорността за закриването е изцяло на фондация „Пловдив 2019“, явно новият кмет не се доверява  и се опитва да тушира напрежението сред артистите под тепетата с достоен финал на инициативата, в който големите герои ще са точно те. Затова упорито и за втори път се среща с тях, за да обедини енергията им и градът да се радва на събитие, което поне на финала да не разделя, а да сбъдне мотото „Заедно“.

Дали усилията му ще постигнат нужния ефект, тепърва ще разберем.

Очаква се на срещата присъстващите независими артисти да поставят въпроса и за финансиращата програма "Наследство", с която трябва да бъдат подкрепени с 3 милиона лева проекти в следващите две години, за да се гарантира устойчивост на Европейска столица на културата. След като Общинският съвет призова с документ да се спре одобряването на проекти преди промените в Управителния съвет, от фондацията не реагираха по никакъв начин. 

Срокът за прием на кандидатстващи проекти е до 30 ноември, но да бъде стопиран изборът на кандидати, зависи и от добрата воля на оперативното ръководство на фондация "Пловдив 2019".