Виктория Недялкова от Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука” е носителят на първа награда от Националния ученически конкурс „Плакат – Костадин Отонов”. Организатор и домакин на авторитетното състезание бе Художествената гимназия в Пловдив, а Виктория впечатли журито от представители на Министерството на културата, Националната художествена академия, АМТИИ, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и специалисти в сферата на графичния дизайн с плаката си „Водоравни“. Две втори места са за Елена Маринска  с „Война за мир” и за Мария Кълвачева със „Свобода, равенство, братство“. И двете талантливи момичета са ученички в  НХГ „Цанко Лавренов“ в Пловдив. Класираните на първо и двете втори места ще получат стипендии при условията и по реда на Наредбата за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби, пише PlovdivTime.bg.

Няколко са носителите на специални награди - призът „Костадин Отонов“ е за Алисия Менова (НУПИ „Венко Колев“, Троян) с „Всички хора имаме сърца“,  а на Община Пловдив – за Златина Илиева („Хармония от различия“, НХГ „Цанко Лавренов“). Поощрителни награди имат  Йоана Христова („Игра“, НХГ „Димитър Добрович“, Сливен), Калина Тошева („Сходен възглед“, НГПИ „Св. Лука“) и Кристина Миланова („Заедно“, НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“).

Официалното награждаване на победителите ще бъде на 20 ноември 2019 г. от 16 ч. в Балабанова къща, Старинен Пловдив, когато ще бъде открита изложба с всички плакати от конкурс "Плакат - Костадин Отонов". Изложбата е посветена на Световния ден на детето.

Организатор на конкурса e Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" с подкрепата на Министерство на културата и Община Пловдив. Темата на Национален ученически конкурс „Плакат – Костадин Отонов”   тази година е „Различията могат да обединяват“, а участниците са представили 53 плаката. Събитието се реализира с помощта на Културен център "Бялата къща",  Общински институт "Старинен Пловдив" и спонсори. Медийни партньори са TrafficNews и PlovdivTime.bg.