Световноизвестният цигулар Васко Василев гостува за публична лекция в Концертната зала на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" на 17 ноември от 13 ч. Той ще бъде първият участник в  мащабния образователен проект на Академията "Проекции на диалога".

Първото издание на форума бе през есента на 2021 г., продължи през 2022-а и премина при изключителен интерес от аудиторията. Този проект е част от основната мисия на Академията да бъде посредник в културния живот, да стимулира обмена на творчески идеи и съпреживяването на художествените процеси и да трансформира представите и разбиранията за изкуство. 

Темата на лекцията, която Васко Василев ще изнесе, е "Преплитането на границите в най-универсалния език - музиката". Освен това той ще проведе майсторски клас и ще бъде интервюиран в подкаст. 

От 18.30 ч. е началото на уъркшопа, в който цигуларят ще сподели богатия си професионален опит с Академичен народен хор към АМТИИ и Академичен смесен хор "Гаудеамус".

Партньор на Васко Василев ще бъде Карлос  Йаве, китарист от Севиля, ученик на Пако де Лусия, преподавател по китара и концертиращ музикант.

Подкаст епизодът ще разкрие още от вълнуващия поглед на музиканта към изкуството и живота и скоро ще бъде достъпен във всички популярни платформи за слушане на АМТИИ.

Васко Василев завършва средното си образование в Москва, а години по-късно и висше образование в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Той има богат репертоар и е известен със своята гъвкавост в много музикални жанрове. Соловите му изпълнения са го отвели по целия свят в повече от 30 страни. Като концертиращ солист, Васко Василев изпълнява широк спектър от стандартни класически произведения, както и съвременни произведения и се отличава както като солист, така и в сътрудничество с артисти от различни жанрове като фламенко, поп и джаз. Едноименните концерти на Васко са разпродадени събития, кулминиращи със задължителните овации на стадиони и концертни зали. Освен като концертиращ музикант, прочутият цигулар се занимава успешно и с дирижиране, режисура и продуциране. Води мастер класове в Royal Academy of Music в Лондон и Conservatori Superior de Musica de Castello, Валенсия. През 2023-та е поканен за концерт майстор на специално подбрания оркестър за коронацията на Чарлз III в Westminster Abbey.

Звездни гости на първото издание на Проекции на диалога са били маестро Найден Тодоров – диригент на Софийска филхармония, виртуозният акордеонист Петър Ралчев, проф. Петър Луканов – доайенът на българската хореография. След пролетното издание, което ни среща със световноизвестния кавалджия Теодосий Спасов, предстои нова вдъхновяваща среща през есента на 2023 г.

Проекции на диалога е проект на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" – Пловдив, част от програма "Наследство" на Пловдив – Европейска столица на културата.