Световната премиера на „8 минути и 19 секунди“ по разказите на Георги Господинов ще открие 13-ото издание на София Филм Фест в Пловдив на 15 март в Lucky Дом на киното. Шест от най-интересните български режисьори интерпретират творбите Господинов – Теодор Ушев („Кристин, която маха от влака“), Петър Вълчанов („Обащиняване“), Кристина Грозева („Дъщеря“),  Надежда Косева („Старецът и морето“), Любомир Младенов („Лицата от последните дни“) и Владимир Люцканов („Закъснелият дар“).

 В ролите зрителите ще се насладят на играта на едни от най-интересните български актьори - Светлана Янчева, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Китодар Тодоров, Ирмена Чичикова, Таня Шахова, Иван Савов и много др. В кожата на мълчаливия свидетел, който документира „лицата от последния ден“, дебютира  фотографът Симон Варсано.

Преди самото откриване обаче Пловдив ще бъде домакин на едно от акцентните събития в тазгодишното издание на престижния кинофестивал. На 6 март ще се случи една специална вечер, посветена на режисьора Сергей Параджанов.

Той е забележителна личност. Роден е в Грузия, живее в Украйна и умира в Армения. Преследван е и е имало периоди, в които не е можел да прави кино. Тогава е изразявал себе си със средствата на колажа. Параджанов не е просто режисьор, той е изключителен артист. Затова фестивалът ни ще го почете с няколко събития в рамките на специалната вечер на 6 март, разказа директорът на София Филм Фест Стефан Китанов.

Гостите в Lucky Дом на киното ще видят изложба с фотографии от музея на големия режисьор в Ереван, ще бъде прожектиран филмът му „Цветът на нара“, както и късометражната лента „Нощ в музея „Параджанов“. За личните си срещи с емблематичния режисьор ще разкажат колегите му Роман Балаян, директорът на фестивала „Златна кайсия Харутюн Хачатрян и директорът на музея „Параджанов“ Завен Саркисян.

Пловдив ще бъде домакин и на още една специална среща със символа на независимото американско кино Ейбъл Ферара. Един от най-суровите портретисти на гангстерския Ню Йорк идва под тепетата и ще бъде представен с шедьовъра „Кралят на Ню Йорк“ с невероятните Кристофър Уокън, Уесли Снайпс, Лорънс Фишбърн, Дейвид Каруза и Стив Бушеми.

Публиката под тепетата ще се срещне и с израелския режисьор Дорон Еран, който ще представи драмата „Нов дух“. 

Интересното е, че част от филма си Еран е снимал в базата на Ню Бояна, където има чудесен декор на Манхатън, разкри Стефан Китанов.

Тазгодишното издание на престижния кинофестивал ще бъде едно от най-силните и ще предложи на публиката изключителна селекция от заглавия.

Част от тях са дебютният „Радиограмофон“ на Рузие Хасанова, номинираните за Оскар за чужд филм „Фокстрот“ на Самуел Моаз (в предварителната листа), „Квадратът“ на Рубен Йостлунд и „Нелюбов“ на руския виртуоз „Андрей Звягинцев.

Ще бъдат представени и „Търсач на удоволствия“ на Паоло Вирдзи, „Потапяне“ на Вим Вендерс, „Проектът „Флорида“ на Шон Бейкър с номинирания за Оскар за поддържаща роля Уилям Дефо.

Специален акцент в програмата ще е прожекцията на „Изключителният (Моят Годар)“ на Мишел Азанависиус. Тя е посветена на 50-годишнината от Пражката пролет и майските събития в Париж.

София Филм Фест в Пловдив ще върви от 15 до 25 март.