Светли петък е първият петък след Възкресение Христово. Празникът се нарича и Живоприемни източник, или по-точно Пресвета Богородица ­ Живоприемни източник.

Празникът се свързва с името Светли петък, като лъч светлина след страшния Разпети петък, който пронизва сърцето на Божията майка при вида на страдащия й син. Затова църквата отрежда първия петък след Великден да бъде празник на Пресвета Богородица.

Светли петък се свързва с чудо извършено от Божията Майка през V в. на мястото, където се намира и до днес изграденият през 1833-1835 г. храм "Живоприемен източник".

Преди още да застане на императорския престол, бъдещият василевс Лъв I, наричан Макелий, разхождайки се, видял един заблудил се слепец. Той го помолил да му намери вода, защото бил много жаден.

Лъв навлязъл в гъстата гора, търсил навсякъде, но не намерил и се върнал опечален. Тогава чул женски глас: "Не трябваше, Лъве, толкова да се трудиш да търсиш вода, понеже водата е наблизо". Ободрен от гласа, Лъв подновил търсенето, но то и сега било безрезултатно. И отново се чул гласът: "Императоре Лъве, влез по-навътре в гъстата гора и ще намериш локва. Ще вземеш с шепа от мътната вода и ще утолиш жаждата на слепеца. Ще намажеш с кал слепите му очи и веднага ще познаеш коя съм, понеже отдавна съм на това място".

Така и станало. Слепецът прогледнал, а не след дълго Лъв станал император известен със своята нравственост и милосърдие. Той още в гората разпознал гласа на Божията майка.

След като пророчеството било изпълнено и той станал император, на мястото, от което почерпил водата, построил великолепен храм.

Божията Майка обещала на император Лъв: "В този храм аз ще изпълнявам молбите на тези, които идват при мен с надежда и непоколебима вяра. И няма да има нищо, което да ми пречи или да не ми се подчини ­ нито бяс, нито болест, превъзхождаща лекарското изкуство". И наистина, там ставали най-различни чудеса.

Едно от тях е за възкресен мъртвец от Тесалия, който починал в кораба на път за Константинопол преди още да стигне до Живоприемния източник. Преди да издъхне помолил моряците да го откарат в църквата на извора и преди да го погребат, да излеят върху трупа му три ведра от водата на извора. Моряците изпълнили молбата му и когато излели върху трупа му три ведра вода, мъртвият оживял.

А следното чудо показало, че Пресвета Богородица пребивава на "това място отдавна" и бди над него. След много години при опасност от срутване Майката Божия се явила на събраните в храма богомолци и ги предупредила да го напуснат. Когато и последният човек излязъл, храмът се сгромолясал.

Манастирът с храма са унищожавани и възстановявани няколко пъти. Живоприемния източник е бил под властта на много народи, но чудеса не са се случвали при всички. Чрез тези чудеса, точно на това място, Божията Майка ясно и категорично показала, че истинското благодатно и богоугодно изповедание е само православното.

На 24 април имен ден празнува Живко, Живка.

Екипът на trafficnews.bg поздравява всички именици за празника!