Българският обичай „Сурва” беше включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство, съобщиха от Министерството на културата.

Това е четвърти пореден елемент от нашите обичаи след Бистришките баби, нестинарството и традицията за тъкане на чипровски килими, пише в.Труд.

Народният празник Сурва се празнува всяка година в последната седмица на януари с традиционни маскарадни игри и свързаните с тях обреди. Българските кукери и сурвакари са добре познати по цял свят.

Първото издание на фестивала е на 16 януари 1966 г.

Обичаят по нашите земи води началото си от траките, където се празнувал по време на дните на тракийския бог на веселието Дионисий и посрещането на земеделската нова година. Кукерството празнува отминаването на зимата и настъпването на лятното плодородие.

В Сурва участие взимат предимно мъже, ергени, които се обличат с костюми на зверове с чанове на кръста си. Целта на кукерските игри е да бъдат прогонени злите духове, останали от изминалата година.

По традиция обичаят се извършва през нощта на 13 и 14 януари, когато колоритни сурвакари под ритъма на чанове, гайди, тъпани, хлопатари, свирки отбелязват началото на Новата година, тържеството на съзидателната човешка енергия и вярата в една още по-плодородна и здрава година.

Номинацията на празника беше разработена през 2012 година и подадена с писмо на министъра на културата Вежди Рашидов.

Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство провежда своята 10-а сесия в столицата на Намибия – Уиндхук. България е редовен член с мандат от две години. Нашата страна се представлява от доц. д-р Николай Вуков.

TrafficNewS.bg