И сега нека обърнем малко внимание на стрийт изкуството. Защо точно на него? Защото, то става все по-популярно в града под тепетата. И най-вече, защото този уикенд ще състои третия „Стрийт Арт Фест” в Пловдив на 27-ми и 28-ми септември. Организаторите на фестивала от "Младежки глас" се впускат в поредното си приключение. Те залагат на съвсем нов вид фасада в тазгодишното издание на събитието. Коя фасада ще изгрее цветно в Пловдив? Това е ОУ "Петър Берон" намиращо се на булевард "6-ти Септември", което ще бъде изрисувано цялото.

„Стрийт Арт Фест”  е фестивала, който набира изключителна популярност през последните две години. Обединява и събира много стрийт артисти и художници от цялата страна. В първото си издание през 2012 година, грейна цветен подлеза на баня „Старинна”. Това място стана интересна и освежена зона за преминаване на пешеходците. Интересът към този подлез на публиката продължава и до днес. Смелите идеи на организаторите не спряха до подлезите, а през миналата 2013 година заложиха на още по-колоритно и мащабно пространство. Това беше фасадата зад Драматичен театър Пловдив. Огромните цветни и красиви рисунки с театрален акцент и анимации, стоят чудесно там. Минавайки по улицата привличат погледа ти мигновено.  

През тази година ще очакваме едно чудесно и цветно училище в Пловдив, което ще е първото такова в града. За първи път щe бъдат изрисувани всички големи стени на сградата. В това арт приключение ще се включат над 20 познати художници от цялата страна, между които „140 идеи” /София/, „PyroTechniXCrew” /Пловдив/ и много други. Темата на рисунките и цветните занимания на майсторите на фасади ще бъде образованието. Очакваме доста интересни рисунки от артистите в характерния за тях почерк.

Събитието има и специална програма за деца. Това са детски работилници от 10:00 до 16:00 ч., които ще бъдат проведени в училището.

Децата ще могат да творят в следните работилници:

• Работилница за бижута и аксесоари: гривни от ластици , бижута от жълъди, бижута от макарони, фиби и диадеми;
• Еко работилница: Вази и свещници от рециклирани материали;
• Скулптури на животни от папие маше;
• Рисуване с къна;
• Животни от чорапи.

„Стрийт Арт Фест” се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар за 2014 г.

Десислава Христозова