Утре, на 1 декември 2020 година, ще се състои поклонението на прочутия родопски гайдар Стою Чонгаров. То ще бъде в 10:00 часа в църквата в с. Бостина, а погребението от 13:00 часа на гробищата в с. Бостина.

Припомняме, че той издъхна на 89-годишна възраст. Мъжът бе емблемата на ансамбъл "101 гайди", като до последно не е пропускал всяко едно събитие на гайдарите и свирел редом до тях. 

Десетки близки, приятели и колеги казаха последно сбогом на Стою Чонгаров, като публикуваха трогателни думи в социалните мрежи. 

"ПОСЛЕДНО СБОГОМ ОТ ДРУЖИНАТА, КОМИТО!
Благодарим за това което остави след себе си, за безбройните спомени, за родолюбивия ти дух и неповторимото ти чувство за хумор!
Никога няма да те забравим! Завинаги един от нас! Нека Господ да те прости в царството небесно!Аминъ!" - написаха от Сдружение "Родопски хайдути" в памет на бай Стою.
 
 
ОТИДЕ СИ ОТ ТОЗИ СВЯТ ЕДИН ГОЛЯМ БЪЛГАРИН! На 89годиша възраст ни напусна , бай Стою Чонгаров от с. Бостина. На 89г , той до последно надуваше гайдата и вървеше редом с младите гайдари. Бай Стою , ти завиниги ще останеш в сърцата ни , като добър , ведър, сърцат Човек . Безкрайно много ще ни липсва твоя младежки дух и твоя хумор. Ти си достоен и незабравим. Поклон пред светлата ти памет! Почивай в мир! Изказваме най-искрени съболезнования на близките!" - пишат от гайдарски състав “Петко войвода”
 
"Загубихме един достоен приятел и учредител на клуб "Приятели на музея" - Стою Чонгаров от с. Бостина.
Винаги ще има място за теб в сърцата ни!
Почивай в мир!" - гласи написаното от Регионален исторически музей Смолян.
 
 
"Довиждане, символе на България!" - написа гайдарката Николая Никова от Момчиловци и публикува снимка с великия гайдар. 
 
 
Някои хора остават в спомените ни с особеностите на външността си, други с таланта си, с родолюбието, патриотизма си, с неуморната си работа, с обичта към България! Стою Чонгаров с външността си, олицетворяваща достолепиеото и харизматичността на българина, с „гайдарският си майсторлък“, с непрестанните си изяви с гайдарските състави, съосновател на „101 гайди“, с родолюбивото си и патриотично излъчване, оставя ярък образ в съзнанието на всички българи като емблема на Българщина, на отдаденост на гайдарската професия и майсторлък.
 
Дълбок Поклон, МАЙСТОРЕ!