Ставри Калинов открива самостоятелна изложба в галерия „Възраждане” на 21 май от 18 ч.  Неповторим и непредвидим, с новата си експозиция той  за пореден път втурва публиката в ярки приключения с творбите си. Винаги изненадващо свеж, жонглиращ с чудати песонажи, с различни похвати и неординерни материали и техники. 

И този път ще ни сюрпризира с нещо ново – светещи картини, бродирани картини и още, и още...  Неговият свят е по своему неконвенционален, неповторим и фантастичен – свят на едно голямо дете, влюбено в живота и изцяло подчинено на творчеството си, разказва галеристката Красимира Алексиева, пише PlovdivTime.bg. 

Ставри Калинов е роден в Русе. Учи средно образование във Видин и спортува активно. Известно време тренира колоездене и вдигане на тежести, а по-късно гребане. Най-големият му спортен успех е шампионска титла за юноши на 10 км кану. 

Три поредни години кандидатства "Скулптура" във Висшия институт за изящни изкуства "Николай Павлович"в София, но безуспешно. През онова време работи на свободна практика в областта на плаката и търговската реклама, занимава се със скулптура и живопис -рисува, изработва различни художествени предмети- пана, фигури...

През 1969 г. все пак е приет в Академията със специалност “Дърворезбаи завършва при проф. Асен Василев. Дебютът му е през 1980 г. с участие в  изложбата “Хуморът и сатирата в изкуството” със станалата по-късно прословута скулптура “ Чарли Чаплин”.  През същата година открива и първата си самостоятелна изложба. Следват изяви в Югославия, Италия, Австрия, Германия, Франция, Испания, Англия, САЩ, Швейцария. 

Любопитно е, че Калинов е причината да се заговори за съвременното меценатство. През 1996 г. той сключва се уникален по рода си договор за меценатство. Съгласно документа бизнесменът Пламен Хранков предоставя на художника идеални условия за живот и творчество в хотел “Замъка Хранков” в Драгалевци, срещу което пък творецът се ангажира да даде свои произведения, както и да участва в културната програма на . През същата година ателието му е посетено от световноизвестния авангарден дизайнер Пако Рабан. 

Творба на Калинов е подарена на папа Йоан Павел II от вицепрезидента на България Тодор Кавалджиев. Става дума за статуетка на ктиторите на Боянската църква Св.Св. Константин и Елена, изработена от Ставри Калинов. 

Изложбата ще продължи до 10 юни.