Едно забавяне на авторски права и стремежът на Пловдивския театър да запази в общ проект вече създаден екип стоят зад раждането на новия премиерен спектакъл „Слава! Истинската история на Флорънс Фостър Дженкинс”, който ще бъде представен днес от 19.30 часа в Камерната зала на Драматичния театър. Представлението е едно от акцентните събития в програмата на фестивала „Сцена на кръстопът” и екипът разкри детайли от процеса на работа по създаването му.

„Събрахме този екип за друг спектакъл, но уреждането на авторските права се забави. След много мои предложения и много откази от страна на директора на театъра Кръстю Кръстев,  извадих от чекмеджето си „Слава!”. Той прочете превода, който е дело на актрисата и наша колежка в театъра Маргита Гошева, и каза: „Това е нашата пиеса”. „Слава!” проследява една естравагантна история за най-лошата певица на света, но разказана от автора по един много елегантен начин”, каза режисьорът Стайко Мурджев, цитиран от PlovdivTime.

Той подчерта, че макар да стъпва върху реално съществуващ човек, спектакълът не е документален и се движи в по ръба на комедийния жанр, защото основната цел на екипа е да влезе по-дълбоко.

„Посланието е, че ние правим изкуство не да бъдем съдени, а да бъдем обичани.  А още по-дълбоката истина е, че сме обречени да правим изкуство независимо какво казват хората за нас и в случая – за нашата героиня Флорънс Фостър Дженкинс”, каза още режисьорът.

Сценографът и автор на костюмите Боюкова призна, че това е едно от най-любимите й представления и макар че е трябвало да правят всички с висока скорост, се е получило нещо много интересно.  Спектакълът е поставен в една по-естетизирана среда, за да се движи между високоестетското и комедийното, а актрисите сменят по пет сценични тоалета.

„Да бъда част от този екип, бе предизвикателство – първо заради провокацията от режисьора Стайко Мурджев. Всеки от нас успя да претвори тази любов, която носи актьорът в себе си”, каза Ивана Папазова, която след като изигра дубльорката на Мария Калас в моноспектакъла „Глас”, сега се нагърбва с тежката задача да се превъплъти в образа на най-лошата певица на света. За да пее фалшиво, което се оказва също трудна задача, и помогнала вокалният консултант доц. Лилия Илиева.

Като истинска провокация и начин да излезе от рутината в театъра възприема ролята си и проф. Атанас Атанасов.  Той призна, че бягайки от тази рутина, отказва познати, рутинни роли.

"Благодарен съм, че  „Слава!” ме постави в ситуация дори и на физическо оцеляване.  Да си преподавател и да мотивираш младите колеги в Академията е трудно. Хубаво  е, особено важно е те да видят на сцена какво може техният преподавател. Започвам своя 40-и сезон на сцена и съм щастлив, че това се случва в този спектакъл и в този театър”, каза Атанасов.

Колежката му Елена Кабасакалова пък допълни , че като актриса на щат не може да избира ролите си и рядко се случва подобна провокация, споделена с колеги, с които репетициите се превръщат в един разговор: „Случва се веднъж на няколко години”, завърши тя.

А за задължителните аналогии с филмовите интерпретации на историята за най-лошо пеещата певица на света, Стайко Мурджев разкри, че ги е гледал, точно за да избяга от припокриване.

Как актьорите Ивана Папазова, Димитър Банчев, Атанас Атанасов, Мариана Йотова, Боряна Братоева, Елена Кабасакалова ще разкажат тази история, ще разберем утре в Камерната зала на театъра.