Аплаузи продължили близо 20 минути. 3000 души, изпълнили до край Античния театър, изправени на крака. Декор, граничещ с невъзможното и глас, който би впечатлил и самия Орфей. С тези думи започна репортажът ни за премиерата на спектакъла "Орфей и Евридика" на Пловдивската опера. Италианският режисьор Стефано Пода пресъздаде мита, използвайки бароковата музика  на Глук и възможностите на съвременната техника. Река Стикс пресичаше сцената на Античния театър, а в нея към царството на Хадес плаваше лодката на Харон. Макар и премиерно, представлението показа смайващ баланс между музиканти, артисти, балет, статисти и осветление. С изключително нестандартни сценични решения, но невероятно чисти и точни, режисьорът успя да хване публиката на гърлото още от първите секунди, сподели Plovdiv Time!

"Орфей и Евридика" е знаков спектакъл, реализиран специално за програмата на Европейска столица на културата. Постановката на Държавна Опера Пловдив е създадена за Античния театър и носи изключителен знак за качество: режисьор, сценограф, костюмограф, хореограф и художник по осветлението е Маестро Стефано Пода. Диригент- Лучано Ди Мартино, диригент на хора - Драгомир Йосифов. Мария Радоева, Светлана Иванова, Антонио Джованини са солисти в това мистично и дълбоко пътуване към същността на човека.

Така "Орфей и Евридика" се превърна в едно от най-знаковите произведения на 2019 г., когато Пловдив бе Европейска столица на културата. Емоциите около създаването, работният процес, пътят, извървян до сцената на Античния театър - всичко това показва документалният филм на пловдивския екип на БНТ.

В извънредната ситуация в България националната телевизия кани публиката да сподели необикновеното изживяване, наречено "Орфей и Евридика". 

Вижте филма: