Спите ли добре? Страдате ли от безсъние? Не се чудете, че ви задаваме тези въпроси - днес е Световният ден на съня! 

Той се отбелязва от 2002 г. по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня, на Световния фонд за психично здраве и на Световната здравна организация. Смисълът на датата в чест на съня е в това да подчертае значението на пълноценната почивка за нашето здраве.

В забързания съвременен свят отделяме все по-малко време за отдих, а това рано или късно се отразява на организма, алармират медиците. Многобройни изследвания доказват връзката между хроничното недоспиване и сривовете в основните жизнени функции на тялото както при хората, така и при животните. Липсата на сън се отразява неблагоприятно на оздравителните процеси, води до забавен растеж и делене на клетките и отслабва имунната система.

Ако не спите поне по 7,5 часа на ден, рискувате да забавите метаболизма си, а това повишава рязко риска от напълняване. Дори 45 минути по-малко сън на ден забавят метаболизма с цели 6%. Следобедната дрямка, дори и за половин час само, пък има освежаващо действие както върху тялото, така и върху психиката.

И нещо любопитно! Според учените жените спят по 9 часа и 7 минути, а мъжете - минутка повече. Рекордьор по продължителност на съня е лъвът - спи по над 19 часа. Не падат по-долу и котките - спят по около 14 часа, предимно през деня. За мечките да не говорим - спят цяла зима.

Няма нищо по-здравословно за човека от дълбокия, пълноценен сън. В дрямката също няма нищо лошо, особено следобед, когато умората вече си казва думата, смятат лекарите и психолозите. Макар да са ни известни някои взаимовръзки между фазите на съня и телесните процеси и до днес, много от феномените на съня остават загадка.