Фестивалът "Дни на предизвикателствата" превзема София от 2 до 5 декември. Програмата е разпределена в две локации - Френски институт и Университета по архитектура, строителство и геодезия. Гостите от чужбина са четирима - Еврард Венденбаум, Антоан Жирард, Дион Леонард и Кристоф Дюмарес. Лекторът в деня на откриването е Жил Бьоф. Тази година публиката ще има възможност да се наслади и на цели 14 филма.

Организаторите от магазини "Стената" са подготвили разнообразна кино селекция за любителите на екстремните пътешествия, вълнуващите приключения, алпинизма и катеренето, парапланеризма, бягането, ските и сноуборда, ветроходството и цялостно, активностите сред природата. 

Растящата аудитория на практикуващите парапланеризъм ще има удоволствиетко да се наслради на цели 3 заглавия, две от които на световния височинен рекорд в дисциплината Антоан Жирар: на 2 декември във Френски институт – Полетът на кондора, а на 3 декември в УАСГ– “Lost In Karakorum”. Тези филми Антоан ще представи лично. Очакваме на сцената да се качи и българската гордост акро парапланеризма Веселин Овчаров с неговия филмов проект „Acro Cross: Страст за летене“, реализиран през 2019 г. в небето над Стара планина.

С наближаването на зимния сезон, две надъхващи ленти ще заредят със снежна емоция  и запалените скиори и сноубордисти. “SHELTER – Step Forward Through the Legendary Alps” с екологичен фокус в момента дебютира по европейските фестивали, премиера ще бъде и за София. По стъпките на изоставения албански курорт Брезовица тръгва независимият филмограф Елиас Елхард в „NARCIS”, който  поставя въпроса за политически обремененото минало на региона. Безспорно очакван с голям интерес е филмът „SPECTRE” за покоряването на един от най-високите антарктически върхове от екипа на Лео Хоулдинг, който е сред най-харизматичните личности, гостували на Дните.

Тазгодишният рекорд по европейския туристически маршрут Е4 на амбициозния ултрамаратонец Калоян Пейчев – Кофе ще видим премиерно на „Дните“,  претворен в документални кадри  за радост на почитателите на бягането, а тези, които предпочитат водните активности ще се заредят с морски импресии с „Dream Ocean” на ветроходците от  „Вятър и вода“.

Вячеслав Стоянов, един от любимците на публиката на „Дните“, се завръща на сцената след три  годишно странстване по прашните пътища на Америка (Cycle4Recycle). Още страхотни презентации за осъществени проекти и постижения от вдъхновяващи личности ще видим в четирите Дни на предизвикателствата.

"Дни на предизвикателствата" стартират още в понеделник, 2 декември с конференцията „Биоразнообразието: предизвикателство?“ във Френския институт. 

Регионален директор на Веолия за България и Балканите, който ще приветства публиката и ще сподели своята лична съпричастност към каузата на биоразнообразието и опазването на природата за нашия живот, на така важните за всички ни чиста вода, чист въздух. На следващия ден в УАСГ представители на Биологическия факултет и партньори на Софийска вода, част от Веолия, ще разкажат за съвместния научноизследователски проект "Жива вода" за оценка на екологичното състояние и биоразнообразието на водите по поречието на р.Искър.