Специална кинопрожекция за незрящи ще се проведе в Дом на киното в столицата. Филмът "Дългият път на север" на режисьора Реми Шайе е специално адаптиран за хора с нарушено зрение. Лентата ще се излъчи на 12 ноември, вторник, от 12:30 ч. Събитието се провежда съвместно с Асоциация на родителите на деца с нарушено зрение в навечерието на Международния ден на слепите - 13 ноември.

Киноразказът ще бъде интересен както за малки, така и за големи почитатели на киното. Това е поредното заглавие от проекта "Кино за незрящи". Тази инициатива се случва в рамките на Международния София Филм Фест, но желанието на организаторите е прожекциите за незряща публика да се провеждат целогодишно в Дома на киното. Кучетата водачи са добре дошли в киносалона.

Саша е аристократично момиче, което живее в Русия в края на XIX век, мечтае за Великия Север и страда за съдбата на дядо си Олукин – прочут учен и арктически изследовател, който не се завръща от последната си експедиция към Северния полюс. Олукин е предал страстта към изследователската дейност на Саша, но родителите ѝ, които не одобряват това, вече са уредили брак за дъщеря си. Саша се бунтува срещу съдбата, бяга от дома си и решава да се присъедини към Олукин... по дългия път на Север.

Филмът е озвучен на български, като адаптираният текст ще бъде четен на живо в залата от актрисата Диа Мантова.

Билетите са на преференциална цена от 5 лева, а входът за придружители е свободен.