Второкласничката Вяра Колева от Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджиян” получи необичаен подарък от експерта от Националния музей на керамиката в Севр (Франция) Жан-Клод Людовик. Специалистът посетил града под тепетата в началото на септември и с удоволствие разгледал  Националните есенни изложби в деня на откриването им в Балабановата къща.

Дежурният специалист Йовка Качева посрещнала госта и го развела да разгледа експозицията и тогава той видял малката Вяра. Осемгодишното момиченце в този момент също разглеждало изложбата заедно с майка си Мария Колева – уредник в къща „Хиндлиян”.

Французинът спрял и помолил да снима Вяра, която специално за Националните есенни изложби избрала да облече рокля с мотиви от картината „Сини водни лилии" на Клод Моне.

Преди дни на адреса на Общинския институт „Старинен Пловдив” пристигнал специален колет с картичка с комплименти за екипа, посрещнал Жан-Клод Людовик, с каталог на музея в Севр, със снимката, която французинът направил, и специален подарък за Вяра – чантичка със същите детайли от Моне.

Момиченцето не за първи път посещава културни събития, явно заразено от мама, а на откриване на Национални есенни изложби присъства за втора поредна година. За първи път обаче докосването с изкуството му донесло и такава изненада.

"Остана много изненадана и щастлива", разказа Мария Колева.

През есента в Стария град стават хубави чудеса. Щастливи сме, че с нещата, които правим, се случват и доставят радост на хората,  а отзивите за красотата на тази част от Пловдив ни правят още по-удовлетворени, казват от „Старинен Пловдив”.