Солистите на на Виенската филхармония Албена Данаилова (цигулка) Лара Кустрих (цигулка), Михаел Щрасер (виола) и Тамаш Варга (виолончело) откриват  Дни на музиката в Балабановата къща на 13 май от 18.30 часа в Епископската базилика. 13-ото издание на международния фестивал отново ще предложи вълнуваща среща на публиката с музиканти от световната сцена. Ден след откриването – на 14 май от 18.30 ч., в Малката базилика, ще има песенен рецитал на големия български баритон Кирил Манолов в акомпанимент на Боряна Ламбрева (пиано).

Програмата продължава с гостуването на „Паганини ансамбъл” (Виена) на 17 май от 18.30 ч. в Епископската базилика. Ще чуем изпълненията на Марио Хосен (цигулка), Марта Потулска (виола), Александър Свете (китара) и Атила Пастор (виолончело).

Балабановата къща ще бъде домакин на следващото събитие в рамките на фестивала на 21 май от 18.30 часа. Концерт с инструменти от епохата на барока  „Барокови солисти” е с участието на Зефира Вълова (цигулка), Явор Генов (лютня), Аапо Хакинен (клавесин).

Форумът няма да изневери на традицията в дните около Международния ден на детето да има музикално събитие по повод празника. Десетият юбилеен детски концерт под мотото „Небесни звуци за кавал и струнни II” е на 29 май  от 18.30 часа на Римския стадион и в него ще участват оркестърът на НУМТИ „Добрин Петков” с дириент Константин Добройков и солистът Теодосий Спасов (кавал).

Ден по-късно заедно за първи път ще свирят Зорница Иларионова (цигулка) и Пламена Мангова (пиано).   Събитието е на 30 май от 18.30 ч. в Малката базилика.

Предпоследният проект в програмата представя пловдивските музиканти по света. Гостуте в Балабановата къща на 5 юни от 18.30 ч. ще чуят изпълненията на Виоламоре дуо – Коко Дюлгерски (виола) и Лия Ковач (виола), с участието на Ася Дюлгерска (цигулка).

Пролетното издание на фестивала завършва с „Шедьоври от музикалната съкровищница” на 30 юни от 18.30 часа в Балабановата къща с участието на Кирил Родин (виолончело) и Жени Захариева (пиано).