Филмът "Снимка с Юки" е режисьорския дебют на Лъчезар Аврамов. Лентата е създадена по едноименния разказ на Мирослав Пенков, като пресъздава действията след края на литературната творба.

Екипът, отговорен за филма, включва сценаристът Димитър Стоянович, операторът Torsten Lippstock, продуцентите Виктор Чучков и Борислав Чучков. В главните роли са Руши Видинлиев и Кики Сугино. Зрителите ще видят на големия екран и Димитър Маринов, Весела Бабинова, Серафим Тодоров и други.

Главните действащи лица са българинът Георги и японката Юки, които се запознават в Канада и се женят. Оказва се, че двойката има репродуктивни проблема и Юки трябва да се подложи на ин витро процедури. Двамата се връщат в България с надеждата, че ще си осигурят по-спокоен живот, отсядайки в къщата на бабата и дядото на Георги.

Нещата се променят коренно, когато те стават участници в трагичен пътен инцидент, който оказва влияние върху отношенията им.

 

Това, което четем в книгите, няма нищо общо с това, което виждаме на екрана. Екранизациите често се провалят. Затова много внимавахме в работата си, сподели сценаристът Димитър Стоянович.

По неговите думи лентата се отнася за категории извън бита и най-вече набляга на последствията от човешките действия.

Осъществяването на филма практически отнема 6 години.

"Аз нямам кариера в киното у нас. Последният филм, който снимах в България, беше през 1988 г.", заяви Димитър Маринов.

Актьорът, който участва в отличения с "Оскар" филм "Зелената книга", не се е връщал в България от 19 години.

По думите му снимачния процес и работата в България са го впечатлили с приятелските отношения между екипа. Според него продължението на разказа трябва да се развие точно така.

Това не е измислица. За мен това е един нов свят. Ти не можеш да си измислиш, ти създаваш, заяви Маринов.

"Това беше едно от най-добрите професионални решения, които съм взимал", добави актьорът.

Във връзка със "Зелената книга" Маринов сподели, че първоначално лентата е понесла сериозни критики. След това обаче вярата на публиката е наклонила везните.

"Бяхме смазани от клюки и неблагодарност. На фестивала в Торонто нямаше нито един плакат. Но когато публиката гласува, филмът спечели наградата", разказа той.

Фестивалната премиера на "Снимка с Юки" ще бъде на 15 март на София Филм Фест. След това филмът тръгва по кината от 5 април.

Снимки: София Филм Фест