Aктьорите от Драматичен театър Пловдив представиха снощи пред публиката във Велес сценичния проект „Одисей” по Омир при пълна зала и с нестихващи аплодисменти след финала.

В залата присъстваха и актьори, и режисьори от други театри, чиито представления са включени в тазгодишния афиш на XIX Международен фестивал на антична драма „Стоби“, на който Българският културно-информационен център в Скопие е партньор. Освен театри от Република Северна Македония във фестивала участват и театрални трупи от Сърбия и Черна гора.

На сцената на Народен театър „Йордан Хаджиконстантинов-Джинот“ 40-те актьори от пловдивския театър задържаха дъха на публиката, която на крака, двукратно ги извика на сцената след края на представлението на сценичния проект, който е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. 

Спектакълът „Одисей“ е разказ за пътя на човека към себе си, срещу себе си, отвъд себе си, който под режисурата на Диана Добрева органично вплита драматургичния текст на Александър Секулов, в който са използвани стихове от Кавафис, Сеферис и Иван Методиев, сценографията и костюмите на Мира Каланова, хореографията на Деян Георгиев, дизайн-визуализациите на Петко Танчев, музиката на Петя Диманова, съобщава БТА.

Благодарение на куратора на фестивала във Велес Сашо Димоски текстът на "Одисей" е преведен и ще бъде издаден с другите пиеси, представени на форума. Преводач е Деян Дамяновски.