След прекъсване от две години заради пандемията от COVID – 19 тази година предстои четиринадесетото издание на Седмица на традиционните занаяти, което ще се проведе от 27 юни до 3 юли. По този повод Регионален етнографски музей – Пловдив кани майстори от цялата страна да се включат в този цветен празник.

През седмицата ще бъдат представени различни занаяти, за да се види не само трудът, но и хората, които въпреки трудностите продължават да работят и да носят духа на традициите. Така че посетителите да усетят магията, която материализира майсторските идеи в уникални произведения и превръща занаятчията в творец.

„Надяваме се да засилим интереса на децата и младите хора към традиционните занаяти, защото при нас могат да видят не само готовото изделие, но и да участват сами в изработката му, т.е да чиракуват при майсторите”, казват организаторите.

На тези срещи занаятчиите ще „сверят часовниците си“, като обменят творчески идеи, разговарят за проблемите, но и се радват на постигнатото от всеки един от тях.

По стар български обичай през цялата седмица ще има музика и танци, ще се вият кръшни хора между чимширите в двора, ще има изненади, с които занаятчиите да запомнят гостуването си в Регионален етнографски музей.

До 15 юни се очакват майсторите да заявят желание да станат част от занаятчийската чаршия в двора на музея.