Кристина Шишкова, която от дванадесет години живее и работи във Франция, ще представи изкуството си в първа самостоятелна изложба в София в галерия „Средец” на Министерството на културата от 17 до 31 октомври. Талантливата пловдивчанка ще покаже живописни платна, създадени през последните три години, като основен акцент в експозицията са творби, рисувани през последните месеци, пише Plovdivtime.bg.

„За Кристина Шишкова изкуството няма граници. Творчеството й гради мостове между древност и съвремие, черпейки вдъхновение от природата. Обект на интерпретация са скални масиви, минерали, ерозирали повърхности, природните стихии, чиято разрушителна сила ражда нови образувания и форми. Създава пейзажи, в които обекти от натурата се превръщат в носители на нова вещественост. За творчеството й валидни са думите на френския художник Делоне, че композицията „обективизира мисълта на
художника, който я конкретизира чрез пластическите елементи на своето изкуство.“

Кристина Шишкова се изразява посредством чистите пластични средства – цвят, форма, линия, фактура. Цветът се превръща в основен изразител на творческата концепция – става едновременно форма и сюжет, тема, която се развива и трансформира извън
всякакъв психологически или друг анализ. Авторът се отказва от посредничеството на външния свят, на материалните предмети, за да отправи своите послания към зрителя. Стигат й чистите живописни средства, с които оптичните усещания намират своето
крайно съответствие в емоционална експресивност. Живописта й е едновременно хармония и сблъсък от цветове и усещане за вечната връзка между човека и природата. В пейзажите й се долавя непосредствената искреност при предаването на състояния,
породени от динамично променящата се природа, която поражда различна автономна среда с богатството и силата в нейното претворяване и интензивността на колоритните съчетания, казва за творбите, които публиката ще види, кураторът на изложбата Наташа Ноева.

Кристина е възпитаник на Художествената гимназия „Цанко Лавренов” със специалност „Живопис”. След дипломирането си младата художничка избира предизвикателството да учи École Supérieure des Arts Décoratifs в Страсбург.

„Приеха ме на няколко места във Франция, но избрах тази академия, за да премина през едно обучение, което е отворено повече към съвременното изкуство и е по-далеч от академичната база, която се дава в България. Учих живопис и скулптура”, разказва Кристина. Талантливата пловдивчанка признава, че обича да работи и двете – в живописта й често се появяват релефи с текстура, а в скулптурите й се виждат форми, които са част от живописта.

По време на шестгодишното следване Кристина има шанса да специализира в ателието по живопис на Daniel Schlier, както в Академията по изящни изкуства в немския град Щутгарт.

След завършването си Шишкова се мести в Париж – иска да твори в сърцето на световното изкуство. В началото работи в общи ателиета със свои колеги, но от година вече има собствено пространство, където да рисува. Участва в редица общи изложби във Франция, през този период има три участия и в родния си град.

„Щастлива съм, че има интерес към творчеството ми във Франция. Работата ми следи галеристът Бернар Джордан. През март месец ми предстои изложба в Центъра за съвременното изкуство на Обервилие заедно с още двама мои колеги”, разказва Кристина. Както много млади артисти, и тя извървява своя труден път. След завършването в началото се налага да преподава рисуване, за се издържа, но сега вече е отдадена изцяло на творчеството си.

Споделя трудния път в изкуството с любимия си човек Тома, който е графичен дизайнер във вестник „Льо Паризиен”. Както и в България, във Франция също е трудно за младите артисти. Често заедно с колегите си си помагат, търсят поле на изява, за да организират общи изложби.

"Най-сигурният път е участието в конкурси за съвременно изкуство, защото галеристите и мениджърите там следят в детайли творчеството на младите автори. Предлагат ти някакви по-сериозни ангажименти, когато се убедят, че се развиваш", разказва пловдивчанката. Куража да върви смело в изкуството дължи и на безрезервната подкрепа на родителите си Емилия и Стефан. Макар да знаят, че пътят на художника е труден, те стоят зад решението й да продължи напред в изобразителното изкуство след завършването на Художествената гимназия в Пловдив.

Извън ателието Кристина е вглъбен, обърнат към себе си човек. Обича да наблюдава, затова любимото и занимание е да пътува и да е сред природата. Обича и да танцува народни танци. Посещава подобна група и в Париж. Събират се 20-30 човека. Част от тях са българи, но има и много французи, които харесват танците ни и културата ни и с удоволствие играят в неравноделен ритъм. Сред тях вече има и приятели, които не пропускат участията й в изложби. 

Красивото изкуство на Кристина Шишкова, събрано в изложбата "Среща с пейзаж", ще бъде показано в София, а откриването е на 17 октомври от 18.30 ч. Така талантливата пловдивчанка ще отправи посланията си и към българската публика.