Изложбата „Фигуратив- Графика и Скулптура” на млади таланти от АМТИИ, се състоя в галерия „Пловдив”. Експозицията откри художничката Снежана Фурнаджиева, която е председател на Дружеството на пловдивските художници. Тя отбеляза, че много се радва, че ще открие изложбата на толкова талантливи творци и прикани гостите да разгледат произведенията.

Участие в изложбата взеха: Дияна Иванова, Маня Манева, Цветелина Велкова, Ваня Топузлийска, Мария Начева, Силвия Дойкова, Силвия Донева, Никола Колев, Милица Стефанова и Петя Узунова. Участниците са настоящи и завършили студенти на Академия за Музикално, Танцово и Изобразително Изкуство- град Пловдив. Творбите макар и обединени от човешката фигура, бяха много разнообразни по вид графична техника: мек лак, офорт, акватинта, монотипия, сериграфия и суха игла, а скулптурите бяха от гипс и бронз.

На изложбата присъстваха много гости, приятели и любители на изкуството, които разгледаха творбите, докато опитваха чаша ароматно червено вино. Младите творци обединени от стремежа си да се изявят, като организират сами това мероприятие, не са получавали никаква подкрепа от галерии и затова до този момент нямат много участия, тъй като галериите изискват непосилен наем от студентите и често казват, че работят само с изявени имена. Изключение прави едно предишно участие в Градска Библиотека „Паисий Хилендарски” в Асеновград, където художниците наредиха обща изложба, организирана от Община Асеновград. Те споделиха пред TrafficNews.bg, че не стига, че нямат никаква подкрепа от галерии за изяви, ами и дори Градска художествена галерия – Пловдив, им отказала да залепят плаката им за изложбата и така да помогнат да се популяризира събитието.

„Останахме много учудени от отговора на галеристката, че не лепят „чужди плакати” и слагат само свои! Ние се питаме как е възможно такова отношение към младите творци в град, който претендира за Европейска столица на културата?”,коментира пред TrafficNews.bg един от участниците в изложбата, който е и организатор.

Изложбата „Фигуратив- Графика и Скулптура” се осъществява благодарение на съдействието на Община Пловдив и Дружеството на пловдивските художници, които са предоставили на младите творци помещение, без да изискват сума за наем.

Всеки, който желае да посети изложбата, ще може да го направи до 27 февруари.

TrafficNews.bg