Паветата от бул. „Васил Априлов“ ще превърнат двора на Градската художествена галерия на ул. „Съборна“ в пространство за събития. Дупката с археология ще бъде запълнена и в новата площ ще има зона за деца с игрушки, свързани с изкуството.

Там екипът на ГХГ предвижда провеждането на спектакли на открито и всякакви културни събития, ориентирани към детската аудитория. Това стана ясно по време на церемонията за старта на ремонта на една от най-знаковите сгради в Стария град на Пловдив.

Първият етап на ремонта, който ще бъде извършен от фирма „Астра Билдинг“, предвижда възстановяване на фасадата, ремонт на покрива, както и цялостното възстановяване и осъвременяване на вътрешните експозиционни пространства. С реставрацията ще се занимават професионалистите от „Ни-колай ОМ“. Близо 20 човека ще работят само по фасадата, за да възвърнат блясъка на зданието, проектирано от арх. Шнитер.

Дограмата ще бъде подменена с дървена, по подобие на оригиналната. Ще бъде сменена цялата инсталация на сградата, а системите по климатизация и комуникация ще бъдат разположени в бившите котелни отделения на зданието.

Вече е прокарана новата връзка за входа на галерията, която е оборудвана със специални рампи за инвалиди, които водят до асансьор. Дворната площадка ще бъде разположена амфитеатрално, а интериорният проект е на арх. Петко и Иван Костадинови. Предвидени са нови хранилища, а таванът ще се превърне в пространство за съвременно изкуство.

Общата стойност на проекта е 1 милион 381 хиляди лв с ДДС, а срокът за изпълнение е 290 дни. Изпълнителят „Обединение Реставрация на Галерия Пловдив“ ДЗЗД, включва  софийската фирма „Ни-колай ОМ“ ЕООД и пловдивската „Астра билдинг“ ЕООД, която има поредица изпълнени проекти. Реставраторите от "Николай ОМ" пък спечелиха приза за Сграда на годината за 2018 г. за възстановяването на Централна гара Пловдив. Освен това дружеството работи по сгради с историческа стойност във Варна, София и Франкфурт.

„Говорим за този ремонт от преди повече от 4 години. Виждате, че когато вървим стъпка по стъпка, нещата стават много бавно. Галерията няма да е готова за 2019, но именно Столицата на културата е причина да насочим вниманието си към този ремонт. Средствата са осигурени“, обясни кметът на Пловдив Иван Тотев.

Той допълни, че пред финализиране и подпис в НИНКН е проектът за Източната порта. Задвижена е и процедурата за Небет тепе. Очаква се работата там да започне до края на годината, обяви градоначалникът.