Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната палата е време да извършат извънредна проверка в Министерство на културата /МК/ дали не са изхарчени неправомерно и нецелесъобразно отпуснатите от културното ведомство 500 000 лева за представянето във Венеция на българската инсталация с куратор Вера Млечевска, настоява сдружение „Зограф“.

Както е известно, въпросната арт инсталация е сглобена само от няколко тънки плоскости от фибран, а преглед в сайтове за строителство показва, че средната цена на дребно за 1 кв.м.топлоизолация от фибран XPS 300-L (eкструдирани полистиренови плочи с дебелина 2см), е 3,86 лв.

За монтажа на инсталацията в Българския павилион на таванския етаж в палацо „Джустиниан Лолин“ във Венеция на практика са използвани едва около десетина кв.м. плоскости от фибран, а това ще рече, че закупуването на тези топлоизолиращи материали няма как да струва на данъкоплатците смайващите половин милион лева, категорични са в гражданското сдружение.

В писмения отговор на министъра на културата Боил Банов от 3 юли 2019 г. на въпрос на народните представители от 44-тото Народно събрание Кристина Сидорова и Александър Симов относно разходите за българското участие на 58-то Венецианско биенале обаче се изнасят смайващи суми и цифри, които здравият разум не може да приеме.

Така например само като разходи за реализацията на кураторския проект Министерство на културата е заделило 49 990 лева, а за инсталирането, монтажа и демонтажа на въпросната инсталация от фибран са отпуснати внушителните 50 хиляди лева /!/, става ясно от писмения отговор на министър Банов, качен на сайта на парламента. Опаковката и транспортът до Венеция на въпросните плоскости фибран и рафтчета от плексиглас пък е струвала на данъкоплатците 19 000 лева, а за рекламната кампания за българското участие във Венеция културното ни министерство щедро е заделило сумата от 47 500 лв., отбелязват от „Зограф“ и същевременно напомнят, че в престижните европейски медии така и не се появиха информации и публикации за нашето участие на биеналето.

В отговора си на депутатския въпрос министър Банов признава също, че Министерство на културата е заделило и сериозно перо за „разходи по координация на дейностите на място в Италия“ в размер на 42 500 лв., както и за „командировъчни разходи“ до Венеция - на обща стойност от 30 260 лв. В тази връзка от сдружение „Зограф“ настояват служителите в пресслужбата на министър Боил Банов да възстановят неправомерно изхарчените средства за луксозната си разходка на държавни разноски до Венеция за откриването на Биеналето.

Както е известно, чиновниците „екскурзианти“ от Министерство на културата и пиарите на министър Банов не качиха нито един ред информация на официалния сайт на културното ведомство за откриването на 58-ото Венецианско биенале, а това превърна служебната им командировка в Италия в приятна ваканция, финансирана от българските данъкоплатци, подчертават от сдружение „Зограф“. 

Журналистически разследвания разкриха, че за официалното откриване на Българския павилион на Венецианското биенале бяха командировани и пиарите на културния министър Банов - Иванка Бедрова и Жулиде Хамзова, които имаха честта да летят до Италия с възможно най-скъпи самолетни билети и да нощуват в супер елитни хотели, но от Министерство на културата и до днес така и не обясниха защо е допуснато подобно скандално разхищение на публични средства.

Смайващата сума от няколко десетки хиляди лева, изхарчена за командироването на делегация чиновници от Министерство на културата на 58-ото Биенале за изкуство във Венеция, е невероятно по безочие разхищение на парите на данъкоплатците, то ражда съмнения за злоупотреба със служебно положение и не може да остане безнаказано, смятат от сдружение „Зограф“ и очакват виновните висши длъжностни лица, парафирали и одобрили въпросните командировъчни до Венеция, да подадат оставки.