Музеен кът, създаден по повод 100-годишнината от рождението на българския писател, публицист и лесовъд академик Николай Хайтов, отвори врати след официално откриване в край на миналата седмица.

Своеобразният музей се намира в Държавно горско стопанство „Хвойна“, вече преименувано на Държавно горско стопанство „Акад. Николай Хайтов“ в село Хвойна, Област Смолян, със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която лично присъстваше на тържествената церемония по откриването.

„Радвам се, че тук в Родопите има кът, посветен на Хайтов. Това е мястото, където тази личност е творила, живяла и оставила траен отпечатък в съзнанието на всички българи от много поколения“, каза още Десислава Танева. Тя поздрави фамилията и наследниците на твореца за това, че полагат усилия да съхранят паметта му.

По случай 100 години от рождението на Николай Хайтов, съвместно с Фондация „Памет“ , Министерството създаде и календар за 2020 г. Той съдържа 12 снимки на места в Родопите, които са описани в книгите на Хайтов с негов цитат на всеки от месеците.

„Трябва да уважаваме историята си, да я съхраняваме, да пазим паметта на личностите, които са формирали националната ни идентичност. Радвам се, че по такъв повод се събираме днес тук”, допълни министър Танева.

От своя страна Здравец Хайтов, председател на фондация „Памет“ заяви, че преименуването на Държавно горско стопанство „Хвойна“ на Държавно горско стопанство „Акад. Николай Хайтов“ е духовен знак за принадлежност.