Забраната на културни събития след първите официални случаи на заболели от коронавирус у нас предизвика истинска война сред гилдиите. Затварянето на театри, опери, музеи и галерии раздели на два полюса творците. Една част от тях подкрепи решението на правителството, но болшинството, не без основание, пита защо културните институции се считат за заплаха за потенциално заразяване и ги затварят, а в същото време хиляди се стичат към моловете, ресторантите и дискотеките.

„Няма как да не се съобразим с решението на правителството, нямаме намерение да разболяваме някого в театралните зали. Събитията ни ще се случат, но ще бъдат отложени“, каза в студиото на „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев по повод отлагането на Софийския театрален салон и театралните представления в цяла България. После той допълни: „Държавата и общината могат да поемат ангажимент за затварянето на държавни структури като театрите. Ние, от Съюза на артистите, ще поискаме заплатите в този луфт от затварянето на театрите заради карантината, да бъде поет от Фонда за бедствията и авариите“, обяви още Мутафчиев в ефира.

И докато всички държавни културни институции и някои от частните кина затвориха врати, частните галерии са предприели друга стратегия. Няма да правят откривания на изложбите си, но ще останат отворени за посетители поне засега.