145 000 лв. за ремонти в Стария град е поискал директорът на общинския институт Богомил Грозев. Докладната записка  за увеличаването на бюджета е внесена за разглеждане в комисия на Общинския съвет, за да влезе в дневния ред на сесията на 11 юни.

Според разбивката 25 000 лв. от сумата е предназначена за техника и оборудване на Епископската базилика.  12 000 лв. са заложени за извършване на спешен ремонт на покрива и почистването на улуците на къща „Недкович”. За 18 000 лв. трябва да бъде извършен спешен ремонт на отводнителната система на Балабановата къща – смяна на улуци, казанчета и водосточни тръби.

9000 лв. са за ремонт на Малката базилика, който включва осигураване на безопасносттана водопроводната система и освежаване на дворното пространство с подмяна на осветлението и допълнително осветление на фасадата. Предвиден и ремонт на пейките.

53 000 лв. за заложени за ремонт на Маазата на Античния театър. От подмяна се нуждае художественото осветление, ще бъдат ремонтирани и дървените пейки.

Римският стадион също се нуждае от ремонти. След направено обследване се е стигнало до заключението, че стъклодържачите на оградните пана трябва да бъдат подменени, за да се гарантира сигурността на посетителите. Ремонт ще има и в презентационния център, тъй като над окачения таван се събира влага. Ще бъдат освежени и тоалетната, както и машинното отделение на асансьора. Заложената сума е 17 000 лв.

Последната част от поисканите средства – 11 000 лв., е предвидена за ремонт на фасадата на къща „Стамболян”.

„Подготвяме се за сезона и туристите, които ще посетят Пловдив. Нямаме собствени приходи  в момента и се налага да поискаме това увеличение на бюджета”, коментира пред PlovdivTime директорът на общински институт „Старинен Пловдив” Богомил Грозев.