Монография на генерал Георги Вазов, написана през 1902 г. и вдъхновена от неговия брат Иван Вазов, се издава за пръв път и носи заглавието "Участието на българите в Освободителната война“. 

Това става възможно благодарение на Цветанка Неделчева - бившия директор на къща-музей „Иван Вазов“ в Сопот. Тя е и съставител и редактор на книгата, създадена на база пазения в Държавен военно-исторически архив - Велико Търново ръкопис на генерал Вазов.

Монографията се посвещава на 5 юбилейни годишнини – 140 години от обявяването на Руско-турската Освободителна война; от създаването на българското опълчение и от Шипченската епопея; 115 години от написването на монографията и 110 години от рождението на Вера Вазова, дъщеря на генерал Георги Вазов.

"Исках тази книга да е един достоен паметник на генерал Георги Вазов. Тя е негова книга, но исках да е и негов паметник... Достойните книги и книгите на истината, като тази за генерала и на генерала, трябва да виждат бял свят", споделя Цветанка Неделчева.

Монографията съхранява още едно късче памет за събитията по време на Освободителната война. Написана е от генерал, който влага своето отношение към военните действия.

В изданието се публикуват за първи път ценни спомени за преврата през 1886 година. Ценното историческо издание съдържа много автентични снимки и моливни рисунки на семейство Вазови, които са имали дарбата да рисуват.
По ирония на съдбата генерал Вазов си отива от света само 13 дни преди официалното откриване на Паметника на свободата на връх Свети Никола на 26 август 1934 година.

Два екземпляра от книгата са предоставени от Цветанка Неделчева за фонда на библиотеката в читалище "Иван Вазов - 1871" в Сопот.

Източник: zakazanlak.bg