Контейнери с отпадъци събираха сметосъбиращите камиони в Пловдив, видя репортер на TrafficNews.bg

Това се случи в 4,20 часа сутринта на булевард „Никола Вапцаров” в пловдивския район „Южен”. Камионът изпълняваше редовен курс за събиране на отпадъците в Пловдив, въпреки че е новогодишна нощ.

За Пловдив може това да изглежда като странно явление и дори като събитие, но в развитите европейски държави е практик боклуците да се събират независимо дали е празничен или делничен ден.

Радваме се, че вече и в България по този показател сме започнали да приличаме на европейците.

 

България е на последно място в Европа по рециклиране на отпадъци. За следващите 8 години у нас трябва да се изградят модерни системи и да се оползотворяват минимум половината от изхвърлената пластмаса, стъкло и метал.

Всяка година в България се генерират около 3 милиона тона отпадъци. У нас има 24 инсталации за сепариране, на които се отделят отпадъците за рециклиране от тези, които не могат да се използват повторно. Само 7 са организациите, които сепарират общия битов отпадък. Дневно в София изхвърляме 1000 тона отпадъци.

В България няма информация за количеството рециклирани битови отпадъци. Данните на Евростат сочат, че в страната ни почти всичко отива на сметищата. Според новия ни закон за управление на отпадъците и европейските изисквания в страната, трябва да има модерни системи за третиране на отпадъци - съоръжения за компостиране и сепариране, нови депа. Трябва да се рециклира голяма част от отпадъците и да се депонира минимум.

Към момента са изградени 30 регионални системи, останалите подлежат на финансиране и изграждане, казват от екоминистерството.

В момента се изграждат съоръжения в 12 региона, в оценка са проектите на още 6, но все още има общини, които нямат готови планове.

TrafficNews.bg