С бляскава церемония представиха филма за Гунди в Пловдив. Това беше втората официална премиера след тази в София. Като премиерите са само в градовете, в които Гунди е бил футболист - София в Левски и Пловдив в Ботев. 

По жълто-черния килим в зала "Сила" преминаха всички актьори и създатели на филма. На място бяха главните актьори - Павел Иванов (Гунди) и Александра Свиленова (Лита), както и Димитър Димитров (режисьор), Борис Славков (оператор), Павел Иванов (Гунди), Димитър Маринов (Аспарух), Параскева Джукелова (Мария), Биляна Петринска (Марена), Александра Костова (Лидка), Даниел Върбанов (Коко), Мина Каукова (Пепи) и продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов.

Голяма част от филма е сниман в Пловдив, а всички футболни сцени са заснети на стадион "Пловдив".

След края на прожекцията актьорският състав и всички замесени в продукцията излязоха на сцената, където бяха посрещнати с бурни аплодисменти.

"Аз очаквах вълнението да не е толкова голямо, колкото на премиерата в София, но и сега беше същото вълнение. Щастлива съм, че целият екип подходи към мен без снизхождение, показа изключителен професионализъм и ме приеха като равна. Смятам, че това е факторът, който изигра главна в нашата игра. Ходя по мачове и симпатизирам на Левски. Аз искам да ми се случват много смислени проекти като този", заяви актрисата Александра Свиленова, която изигра Лита Маркова.

"Годините подготовка, които вложихме в създаването на филма бяха достатъчни, за да стигнем до тук. Всички кадри бяха внимателно обсъждани и подготвяни. Имахме контакти с Лита Маркова и се срещнахме с нея и ни каза окуражителни думи. Тя беше консултант по целия сценарий. Искам да видя оценката на хората, когато филмът излезе и по кината на 18 октомври. За мен беше изключително вълнуващо и да видя оценката на Андрей Аспарухов, защото знаех, че това е филмът, чрез който той ще се запознае със своя баща", каза Павел Иванов, който изигра Гунди.  

"Още в самото начало на филма, когато беше премиерата в София, тайно си мислех, че вече съм го гледал и няма какво да ме изненада. Но днес от първия момент до последния аз не спрях да цивря и емоцията взе връх. Този филм не е въпрос за вълнение, а този филм събужда и съвестта. Аз израснах буквално две преки от сградата на Левски-Спартак. Моята осиновителка беше безумна почитателка на Гунди. На моя рожден ден през 1970 ми подариха малка черно-бяла снимка на Гунди, а аз през нощта си я залепих на моя албум и бяха написал "Само Левски и Бате Гунди", а 50 години по-късно аз играя баща му. Аз вярвам в съдбата и поличбата. Гунди ни липсва много, но този вариант беше по-добрият за него", заяви актьорът Димитър Маринов, който участва във продукцията Зеления път, който получи Оскар за най-добър филм. Маринов е в ролята на бащата на Гунди. 

"Благодаря на всички, които участваха в направата на филма. Най-трудното, с което не се бяхме сблъсквали до сега бяха футболните срещи. Те бяха любопитни за снимаме, защото топката си отива където си иска, но благодарение на невероятните умения на Павел Иванов топката беше където трябва и ние успяхме да ги заснемем. Всяко нещо идва в момент, в който трябва да дойде. Може би такива филми е трябвало да има по-рано, но се радвам, че все пак се случи, защото това, което се случи е нещо голямо и ново и нов модел от правене на кино. Лита Маркова разказа своя живот на сценариста Емил Бонев. Тя ни гласува невероятно доверие ние да вземем решение какво да оставим и какво не. Най-щастлив ме направи нейната реакция, след като изгледа филма, защото това беше най-важният зрител за мен. Нейните думи ще ги помня докато съм жив. След премиерите в София и Пловдив мога да кажа, че зрителите са изключително сензитивен и те усетиха всичко, което искаме да пресъздадем. Ние сме длъжни да поднасяме хубаво кино", каза режисьорът Димитър Димитров.

Галерия: