Десетки пловдивчани и гости на града се събраха в двора на Етнографския музей за откриването на Седмицата на традиционните занаяти. Празникът започна с музикален поздрав на талантливите деца от Фолклорния танцов ансамбъл "Иглика", които бяха бурно аплодирани от присъстващите. В това време в двора кипеше труд. Майстори грънчари, свещари, ковачи, ножари, кожари, дърворезбари, кошничари, бижутери, везбарки, майсторки на правене на кене и изплитане на колан с кори, направа на билкови мехлеми стояха зад цветните си и отрупани с красиви изделия маси.

"На днешната дата православната църква чества рождението на свети Йоан Кръстител и често обредите и традициите на празника Еньовден се припокриват. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, слънцето трепти и играе. И който види пръв това, ще бъде здрав през цялата година. Затова по изгрев всеки трябва да се обърне с лице към слънцето и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се цяла, здравето ще бъде с нас винаги. Отразява ли се наполовина - трябва да потърсим лекарска помощ, казват народните традиции", разказа един от двигателите на събитието Гроздалина Георгиева.

Официален старт на форума с пистолетен залп даде майсторът ножар Кирил Коликов. Той благодари на присъстващите за това, че продължават да пазят традициите живи.

"Винаги когато идва това събитие, си припомням едно много важно нещо. И то е, че занаятите в Пловдив никога няма да изчезнат, да умрат. Имаме защо да се гордеем - имаме много добре работеща Занаятчийска камара, поддържаме улица на занаятите, имаме и изключителен Етнографски музей. Той се разраства. Това ще се случи и с другите музеи, защото имат какво да показват. Всички ние работим с каузата да подкрепяме майсторите, да показваме тяхната дейност, а те от своя страна да правят това, което правят най-добре - да опазват паметта и да предават на следващите поколения магията на нашите занаяти", каза зам.-кметът по култура Пламен Панов. Той благодари на директора на музея Ангел Янков и екипа му за последователната и отдадена работа, както и на Регионалния център на ЮНЕСКО за подкрепата.

"Благодаря на Ангел Янков и Гроздалина Георгиева, че ни направиха част от този празник. В едни разломни времена, директорът на Етнографския музей в Пловдив успява да събере различни майстори, представители на различни институции, да привлече младите. И всичко това със средствата на културата, диалога, хармонията", каза изпълнителният директор на Регионалния център на ЮНЕСКО д-р Ирена Тодорова.

„Благодаря ви, че създадохме заедно традиция и всяка година от Еньовден до Петровден – в слънце и горещина, в дъжд и градушка, ние пак сме тук, от 2007 година до днес. Видно е, че вече няма място в двора за всички желаещи да участват, но както казват „сърце да е широко“, каза домакинът доц. д-р Ангел Янков.

Седмицата на занаятите продължава до неделя и с интересна съпътстваща програма.