Романът "Времеубежище" на Георги Господинов е с номинация за една от най-престижните литературни награди в света след Нобеловите отличия.

Включен е в дългия списък с номинации за Дъблинската литературна награда

Романът е публикуван от Лондонското издателство W&N, а негов преводач е  Анжела Родел.

Това не е първата номинация  на Георги Господинов за дъблинския приз. Преди няколко години, „Физика на тъгата” също беше попаднала в дългия списък.

Освен Георги Господинов тази година там попадат още автори като Джонатан Франзен, Елиф Шафак, Колм Тойбин, Кнаусгор, носителят на Гонкур Ерве Льо Телие и други.

Кои книги ще влязат в краткия списък за наградата ще стане ясно на 28 март, а победителят ще бъде обявен на 25 май в рамките на международния литературен фестивал в Дъблин.

Право да изпращат предложения за номинации имат библиотеки от цял свят, като българския роман е предложен за наградата от Столичната библиотека. За дългия списък (лонглист) са одобрени автори от 31 държави, сред които и България. Преводните романи са 29, идващи от всички континенти.

Дъблинската литературна награда се връчва от  1996 година. Право да участват в конкурса имат както англоезични автори, така и автори, пишещи на други езици и преведени на английски. Наградният фонд е на стойност 100 000 евро, което я прави най-голямата награда, давана за творба, в англоезичния свят. Нейни носители са били писатели като Орхан Памук, Мишел Уелбек, Хавиер Мариас, Херта Мюлер.