Античният фестивал "Сердика е моят Рим" ще се проведе в центъра на София на 21 и 22 септември. Събитието ще се състои в "Западна порта на Сердика" и "Античен културно-комуникационен комплекс Сердика" и ще обърне внимание на реставрираните антични обекти в столицата.

С подготвената богата програма жителите и гостите на града ще могат да се запознаят с ранната история на Сердика във времето около управлението на император Константин Велики. Ще бъдат представени, както значими за периода събития, така и от ежедневния бит, нрави и обичаи на римляните и варварските племена, населявали нашите земи.

Центърът на София ще се превърне в сцена на фестивала. Археологическият парк "Западна Порта на Сердика" ще бъде военен лагер, а по улиците на Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" отново ще се разхождат римски граждани, занаятчии, търговци и магистрати.

Фестивалът ще събере над 140 реконструктори от България, Румъния, Унгария, Австрия и Естония.

Фестивалът е организиран от Сдружение за антични реконструкции "MOS MAIORUM ULPIAE SERDICAE и финансиран от Програма "Култура" на Столична община. Партньори са още РИМ София, Кръжок към катедрата по римско право към Юридическия факултет на Софийския университет, Лятна школа по класически езици, реконструкторски клубове от страната и чужбина.

Снимка: БГНЕС