Ако някой каже: неподходящо, лошо или неблагодарно време за творците- той просто не е разбрал ролята им живота на хората. Творецът, артистът е човекът , който върви и огрява пътят напред за другите или маха от някое невероятно място, където хората все още не вярват или не им е хрумнало , че могат да бъдат. 

Това е философията на артиста Петя Недева, която  свързва своите творчески търсения с играта, за да събуди интереса на децата към различни сфери от живота и ежедневието. По лесен и забавен начин тя показва на малчуганите , че миенето на зъбите може да не е скучно и досадно задължение, друга нейна постановка ги учи да познават нотите и да чуват музиката. Най- новата й постановка "Смешно" е свързана с човека и природата.Смешно е една история за Страшното, в която Смешното и Сериозното си играят и така се заиграват, че става трудно да се разпознаят кой кой е . Хората, Кучето, Дървото, Слънцето, Луната, Драконът, Малката Буря, Пеперудата и едно момиченце са героите в историята. 

Петя Недева живее и работи в София, но е свързана с Пловдив, защото тук среща първите си учители на театралната сцена в школата на Енчо Данаилов / Бате Енчо/ в Държавен куклен театър - Пловдив. След това завърша актьорско майсторство в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” при проф. Атанас Илков. Тя е съосновател на първия Образователен театър в София. Успешно представя с колеги българското театрално изкуство на международните сцени в Лондон, Ню Йорк, Монреал и Ванкувър, Улан Батор (Монголия), Германия и др. Създава авторска музика за много детски театрални спектакли, последният от които е “ Малката морска сирена” на театър "София".

В своите представления Петя обединява петте си големи страсти – Музиката, Кукленият театър, Танцът, Изкуствата и работата с деца. Гледа на себе си като на Разказвача, който пътува със своите истории и напомня Важните неща, които скрояват живота, а също забравените и изоставените мечти. 

 - Как избрахте темата за новото ви представление?

 - Да, и тази година с подкрепата на Национален фонд култура успях да зарадвам публиката с нов спектакъл и той се казва “Смешно”. Идеята е през погледа на клоуна- винаги забавен и смешен да разиграем сериозни теми от живота– като една от най- важните, например е връзката на хората с природата. Много творци напоследък работят с тази тема и това  никак не е случайно, имайки предвид вече увеличаващите се неприятни последици- климатични изменения, загуба на животински видове и знаете, списъка се увеличава всеки ден,все  резултат от неразумното  поведение на човека в Природата. Също така представлението говори на своя смешен, измислен език за храбростта , за чистотата в общуването.

Спектакълът има интерактивен финал – всички – малки и големи рамо до рамо- буквално върху бели листа- рисувайки, кроят мечтите си за един свят, в който всеки с радост твори и споделя Доброто за напредъка на Всички.

- Как малчуганите приемат спектакъла и какви са реакциите им?

- Премиерата на “Смешно” се състоя на 14 юни в София. Възрастта на децата беше между 2 и 7 години. Смееха се, гледаха с широко отворени очи. Към края на представлението повечето от децата неусетно се оказаха почти на сцената- нещо силно ги привличаше към героите. А когато бяха поканени да нарисуват своите идеи за нов град и нови хора – всички до един се включиха с желание. На другия ден имаше чудесни отзиви от учителите и родителите. Споделиха , че децата са били развълнувани и щастливи след спектакъла, а едно малко момиченце много впечатлено,беше казало: “Донесе ми такава Радост!”

В следващите представяния на “Смешно” ставаше все по-хубаво- развълнувани деца, родители след спектакъла  благодаряха за преживяното и отнасяха към къщи творенията си за да ги споделят и с други. Така потегли една от идеите заложена в проекта от самото начало – Идеята- Оркестър- Всеки един е важен , за да звучи оркестърът добре!

- Вече  повече от 20 години представяте образователен театър. Имате ли обратна реакция от родителите на децата- как приемат посланията на “ Малкото зъбче”, “Светлинката”, “Музикалница”...?

 - Да, за голяма моя радост! Още като студенти, с мои колеги почти без да искаме открихме силата на образователния театър. И тъкмо незабавния силен отклик и резултати, които виждах след представленията с малчуганите ме вдъхновиха и решиха да продължа с този вид театър.

Например след “ Малкото зъбче “и до днес продължават да идват родители за да благодарят , че детето им без никакви увещания повече- само решава да си мие  зъбките или ако го е правило веднъж – сега не е проблем да се случва и сутрин и вечер.

За “ Музикалница” , освен , че децата много го харесват и с удоволсвие без да се усетят учат нотите и дори пеят по ноти, музиканти -преподавателка в Софийски Университет и други музикални преподаватели, вдъхновени и заредени са идвали след спектакъла да благодарят и високо оценяват представянето с лекота на сложната не само за малките, информация от музикалния свят. От по- възрастните зрители са признавали , че сега вече са разбрали какво са им говорили в училище по темата.

А пък” Светлинка” беше създадена за да запознае малките и да припомни на големите голямото, но тъй достъпно и забавно изкуство- игра на светлина и сянка.

След спектакъла , публиката на място веднага може да изпробва техниките , които е видяла по време на представянето и мога да кажа , че и малки и големи си тръгват вдъхновени и пълни с гъделичкащи идеи за театър на сенките вкъщи.

 - Имат ли шанс родителите да измъкнат малчуганите от електронната среда, в която повечето живеят и да ги накарат да живеят в реалния свят?

 - Да, шансовете са непрекъснато край нас- просто зависи кой поглед сме си избрали да гледаме света. Някои от нас виждат и грабват веднага тези възможности- други избират да си свършат някоя и друга работа преди да го направят и така отлагат , забравят...и времето пред екрана се увеличава...А може просто да съблечем възрастните си настроения и да тръгнем на приключение с детето си- да измислим нещо ново заедно, да творим. А ако нямате идея- отидете на куклен театър, на изложба или попитайте някой шарен човек преди да попитате г-н Гугъл, защото краткият път често съкращава включително и Забавното.

Тук има много възможности да възпитаваме и учим децата си извън виртуалната среда. Благодаря и на Национален фонд "Култура" , че дава възможност на десетки творци да реализират своите проекти - важни както за възрастните , така и за децата. 

 

 - Кога можем да гледаме новото представление” Смешно” в Пловдив?

Съвсем скоро- на 11 и 12 септември в рамките на фестивала за деца и родители “Етно кухня на колела”в парк “Рибница”. На 11..09.22г- 10:30ч. “ Музикалница”, 16:30ч.- “ Смешно”-представлението ще се играе  за децата от Украйна и на 12 .09 “Смешно”в ДГ” Майчина грижа”.