Музей на авиацията, който да е много по-атрактивен и любопитен за посетителите, искат да създадат ангажираните институции в Пловдив. Напредъкът на проекта по преместване на Музея на авиацията от Крумово в Пловдив беше обсъден на среща между общинското ръководство и това на музея. 

През 2016 година теренът, където ще се помещава музеят на Авиацията в Пловдив, беше прехвърлен за управление от Министерство на отбраната на Националния военноисторически музей. „Община Пловдив поема финансирането на идейния проект на бъдещия музей, който ще се намира на булевард „Освобождение“ срещу Мебелна къща“, съобщи кметът Иван Тотев. 

В хода на разговорите бяха обсъдени възможностите за привличане на финансиране чрез оперативни програми както и други допълнителни източници освен държавния бюджет, съобщава БНР. Целта е бъдещият музей да се превърне в една от атракциите, както и да стане част от туристическия маршрут на Пловдив. Администрацията вече е направила първите стъпки по осигуряване на достъпност до музея чрез изграждане на улица „Цветан Лазаров“ в район Тракия. 

„Каузата е добра и за музея, и за града“, заяви доц. д-р Соня Пенкова. Според Рада Банялиева значително ще се увеличат ентусиастите, които искат да видят как се реставрират самолети на живо, защото няма много градове в света, които да могат да се похвалят с наличието на подобен музей. През 2019 година Музеят на авиацията ще бъде част от програмата на Европейска столица на културата.