Между 10 и 20 хиляди лева излиза реставрацията на всяка от петте антични колони, които ще красят площада на Пловдив. Това заяви специалистът Никола Стоянов, на когото е поверена работата. Кметът Иван Тотев обяви в петък, че начинанието ще глътне 300 000 лева, като всяка колона струвала 60 000, пише 24 часа. Над 40 г. Стоянов се занимава с възстановяване на древни останки. Негово дело е колонадата на Одеона, както и направата на античното ниво на форума в Августа Траяна (Стара Загора), пише 24 часа.

"Не гранитът, а ароматът на древност ще направят площада на Пловдив уникален", категорична е арх. Румяна Пройкова, автор на проекта. Той вече е одобрен от Института за паметници на културата, обяви Тотев. Пройкова, Стоянов и археологът Елена Кесякова огледаха всеки детайл от западната страна на Римския форум, който ще бъде интегриран в съвременния площад по неповторим начин. Според тях реставрацията ще отнеме месеци и ще стане факт през есента. В същото време кметът Иван Тотев държи да е по-скоро.

НИНКН каза "да" на проекта за площад "Централен" в ПловдивПоставят настилките на терена, а археолозите ще работят на форум „Западен"

"Това е бавна и фина работа. Не е строителна дейност, а по-скоро скулптурна, изисква умения като на часовникар. Трябва да се сглобят всички фрагменти, които са на парчета, и да бъдат експонирани по найдобрия начин", разсъждава арх. Пройкова. Колонадата със запазените два капитела в коринтски стил ще се издигне върху носещата стена, наречена стилобат, която е отлично съхранена. На изток от нея започва ареата (откритата част на античния площад - б.а.).

Тя ще бъде застлана с останките от древния бял мрамор, а там, където не достига, ще се запълни със същия, но съвременен материал. Това означава, че ще трябва да се прави допълнителна покупка. Досега реконструкцията на площада набъбна на 18 млн. лева с ДДС. До самите западни пропилеи (входа - б.а.) е останала антична тоалетна, наречена латрина. Представлява канал, които е отивал в общата канализация, а отделно е идвала вода, която е измивала WC-то. "Ще експонираме трасето на една от главните антични улици с посока север-юг. Находките от проучванията пък ще бъдат наредени под новата подпорна стена, която е с бетонови блокчета.

По нея ще има пълзяща растителност", разказа Пройкова. Преходът от съвременното ниво към античното, което достига до 6 м дълбочина, ще става чрез стъпала и седалки от южната и северната страна на обекта. Идеята е археологическата композиция да бъде експонирана в зелена среда.

"Ще отнеме месеци. До лятото е невъзможно да стане", категорични са специалистите.