Националният институт за недвижимо наследство е одобрил техническия проект за площад „Централен“, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев по време на откриването на новия морски аквариум в Природонаучния музей. Така фирмата изпълнител може да започне активното поставяне и на настилки, а археолозите начело с Елена Кисякова да влязат на терен във форум „Запад“. Те са си поставили амбициозната цел да издигнат в ордер шест колони, а възстановяването им ще струва по 60 000 лева за всяка една от тях. За форум „Юг“ и „Изток“ тепърва ще бъдат изготвени проекти, но това ще се случи след месец-два.

Отворени са и европейските програми за финансиране на Културната инфраструктура. Община Пловдив ще кандидатства за максималната сума от 9 милиона за социализацията на Небет тепе и Източната порта. За Небет тебе ще бъде подновено строителното разрешително за проекта на архитект Румяна Пройкова. За Източната порта НИНКН каза „да“ на идейни проект на архитект Галина Провска, а остава да бъде изготвен и техническият.

„Предполагаме, че общата стойност на социализирането на двата археологически обекта ще бъде около 10 милиона. Финансирането ще дойде от бюджета на Общината“, каза Иван Тотев