Днес е Велики, или Разпети петък - денят, в който е разпнат Божият син Исус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която е поставен огромен камък, а входът се пази от охрана.

На днешния ден християните съпреживяват страданията на Спасителя. Именно на този ден от Страстната седмица постът е особено строг. Църквата повелява да не се яде и да не се пие нищо, дори вода.

През деня не се служи литургия, а на вечерня в храма се припомнят Христовите страдания, смъртта му и погребението му.  Изнася се плащеницата, посветена на погребението. С нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

Поклонението на плащеницата продължава до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара, минути преди пасхалното шествие на кръста и настъпването на Великден.

Според евангелските текстове Иисус Христос доброволно е приел да бъде съден, бичуван, бит и показан пред народа в багреница за поругание и венец от тръни на главата.

Нарамен с тежък кръст, Христос е бил поведен към Голгота на разпятие. Когато го разпънали между двама разбойници, се случили всяващи страх природни явления - земетръс и затъмнение на слънцето. След като издъхнал на кръста, той е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставили стража и огромен камък на входа.

Разпети петък е най-тъжния ден за християните. Колкото по-искрено съпреживяват те мъките на Спасителя, толкова по-голяма е радостта от Христовото Възкресение.