Лични вещи и писма на великия български автор Димитър Димов са изложени в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" в столицата. Сред тях са очилата му, пишещата машина, на която е подготвил за печат романа му "Поручик Бенц", ръкописът на "Тютюн", любимият му сервиз за кафе, лекциите му по зоология, книги от библиотеката му, материали за пътуването му до Чили и специализацията му в Испания.

Изложбата е посветена на 110- годишнината от рождението на писателя и носи името "Димитър Димов в писма и спомени".

"Това, което ме провокира да направя такава изложба, бяха множеството спомени, които са останали от хора, които са познавали Димов, били са негови приятели, почитатели, от роднини, от негови колеги. Много от тях пък не са и публикувани. Исках да покажа Димитър Димов през погледа на неговите съвременници, които да разкажат повече за него и по този начин зрителят да има една възможност да разбере кой е бил Димитър Димов като личност, като писател, като учен за времето си“, каза авторът на изложбата главен уредник на къща-музей „Димитър Димов“ към Националния литературен музей д-р Милена Катошева, цитирана от БГНЕС.

Освен изложените лични вещи посетителите могат да научат повече за Димов от 16-те документални табла, представящи различни моменти от биографията му – семейство, ученически и студентски години, професионално развитие, пътувания, приятелства, обществена дейност, мисли, извадени от негови писма и изказвания, тъй като той не е оставил мемоари.

Снимки: БГНЕС