Радикално представление на "Метеор" с участието на актьора Леонид Йовчев с премиера в София, а след това и в Токио. "Хиджиката и неговият двойник" започва като провокативна макабрена буто-гротеска, в която постепенно границите между историческата личност на Тацуми Хиджиката и Хиджиката-Леонид Йовчев се размиват, докато двамата не заживеят в едно тяло във фантастичното пространство на сцената. Зрителите на софийската премиера ще видят един от любимците на театралната сцена в неочаквана и виртуозна роля, заличаваща границата между фикция и действителност и достигаща до обезоръжаваща искреност.

Спектакълът предлага фанстастична реконструкция на ранни произведения на създателя на буто – Тацуми Хаджиката (1928-1986). Буто или анкоку буто – “тъмният танц” – е авангардна японска танцова форма, поставяща най-трудните екзистенциални въпроси с крайни изразни средства. Въпросите, които поставят от "Метеор" са възможно ли е все още радикално изкуство? Какво означава бунт на тялото? Необратимо провалена ли е идеята на 1968 г. за политическа и художествена революция?

Концепцията, постановката и драматургията са колективно дело на Ани Васева, Боян Манчев и Леонид Йовчев. Консултанти на спектакъла са философите Футоши Хошино и Ясуо Кобаяши, а художник е Стефан Дончев.

Единствените дати за представление са на 30 и 31 октомври в Културен център на Софийски университет "Климент Охридски" и Дом на киното. Началният час е 19:30 ч.