Историческият музей в Пловдив и Община Пловдив отново ще зарадват пловдивчани с луксозен стенен календар за 2020 г. Дългоочакваното цветно издание е озаглавено „Пловдив в съдбата на големите българи”.

Пловдив – духовният център на България, е свързан със съдбата на плеядата българи, оставили значима диря в националната ни история. Едни от тях, като д-р Константин Стоилов, Асен Христофоров, Магърдич Томасян, са родени в града под тепетата. Други, като Златю Бояджиев, Христо Г. Данов, Захари Стоянов или Димитър Кудоглу, реализират тук върховете на своето творчество или най-съкровените си мечти. За трети, като българския княз Александър І, градът е свързан с най-величавите моменти на тяхното присъствие в родната ни история. На страниците на този календар представяме 12 от тези българи. За всички тях Пловдив е житейски пристан, място за съзидание и незабравим спомен.

Календарът, с размери 49x66 сантиметра, се продава на цена от 9 лева и всеки може да си го закупи от експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” №1.