Художествена акция с три прожекции на открито ще се случи тази вечер като резултат от творческото проучване на двама немски артисти - Йенс Бесер и Щефан Шварцер, в Пловдив.  „Графити от миналото – стенописи от бъдещето“ е заглавието, с което те обобщават работата си, пресичаща паралелите на социалистическото фасадно изкуство и съвременни подходи в уличното изкуство.

От 19:00 часа дървета в Цар-Симеоновата градина ще се превърнат в обекти за артистична намеса, а двадесет минути по-късно акцията ще бъде насочена към фасадите на библиотека „Иван Вазов“ и СКЛАД в Тютюневия град. Върху временни платна Йенс Бесер и Щефан Шварцер ще прожектират със специално изработен мобилен проектор снимки на стари мозайки и стенописи и ще рисуват с различни материали. От 20:00 часа, в пространството на СКЛАД, на етаж 3, двамата артисти ще предложат на публиката своята интерактивна презентация за това какво смятат да осъществят като художествен проект в Пловдив през 2019 година.

В продължение на повече от 10 години Йенс Бесер и Щефан Шварцер работят заедно в областта на стенописа и мултидисциплинарното изкуство. И двамата започват работата си като стрийт артисти през 90-те и първите години на 21 век. Те съчетават рисуване, прожекции, взаимодействие с публични пространства.

В Пловдив Бесер и Шварцер изследват социалистическите мозайки и паметници. В изследователската си работа те попадат на множество стенописи, които допълнително проучват в архивите на пловдивската библиотека "Иван Вазов" , където са съхранявани техни оригинални скици.

Артистите са тук от две седмици по покана на Фондация „Пловдив 2019“ в рамките на резидентната програма ADATA AiR,  която предоставя възможност за творчески престой в Пловдив в контекста на Европейска столица на културата 2019 и се реализира в партньорство с Гьоте-институт България и Полски институт в София. Целта на програмата е да предостави възможност на артисти от различни точки на Европа да работят на територията на Пловдив и това да им послужи за формиране на проектно предложение, свързано със спецификите на местния градски пейзаж. Избрани проекти ще бъдат подкрепени за реализация на различни открити пространства през следващата година.