„Четирите годишни времена“, четири мултимедии за четирите сезона, през които премина Европейска столица на културата, четирите платформи на програмата „Сливане“, „Трансформиране“, „Възраждане“, „Релаксиране“ – под знака на числото „4“ ще премине закриването на мащабната културна инициатива на през второто десетдневие на януари 2020 г. Тя ще бъде в Дома на културата „Борис Христов“ и се очертава като изключително стилна и подчинена на класиката.

Идеята да се заложи на този формат с четирите акцента е на фондация "Пловдив 2019", а музикалната картина ще изпълни камерен оркестър от Държавната опера. Режисьор на спектакъла, на който Пловдив ще предаде щафетата на следващата Европейска столица на културата, е Нина Найденова.

На сцената в закриващия концерт ще блесне поне една звезда от Пловдив от галактическия отбор на артистите, номинирани за ГРАМИ. Най-спряганите имена са тези на Соня Йончева и Добринка Табакова.  Оперната прима в момента е изключително ангажирана да пее на най-големите световни сцени и точно в периода, когато е заложено закриването, има спектакли „Бохеми“ на сцената на Кралската опера „Ковънт Гардън“ в Лондон. В периода 10-29  януари тя ще влезе в образа на Мими в цели 6 спектакъла. А в периода, когато е заложено закриването, има представления на 10-и и 14-и. Дали талантливата Соня ще успее да вмъкне в календара си участие точно в този период в Пловдив, тепърва ще стане ясно. Добринка Табакова пък работи добре с оркестъра на Пловдивската опера. През май тази година нейни камерни творби звучаха в изпълнение на пловдивските музиканти по време на концерта „Сакрални звуци на Българския дух през вековете“, част от Форум „Българският дух през вековете 2019“.

Художникът Емил Миразчиев е поканен да направи мапинг, който да върви върху фасадата на Дома на културата.

Изчистена и с вкус, това е било категоричното изискване, което новият екип на Здравко Димитров е поставил пред културните институции. Отсреща от фондация „Пловдив 2019“ са предложили шоу на площад „Централен“ на Горан Брегович, който имаше два концерта под тепетата през 2018-а – в края на септември и в средата на декември.

Работата по закриващия спектакъл, който ще бъде само в един ден и без съпътстващи събития, вече е в решителната си фаза. Съвсем скоро ще стане ясно и кои точно артисти ще дадат блясък на празника.