Прочутият световен майстор на графити Дейвид Гнешър Nash стана голямата атракция на провеждащия се в София фестивал Graffiti Battle. Участниците ще изрисуват огромна стена срещу ЦУМ, а събитието е част от фестивала КвАРТала. Уличните артисти хванаха спрейовете още в 11 часа и ще продължат до края на деня. 

Фестивалът е организиран от Sofia Graffiti Tour и представя графити културата в София. Целта на събитието е да даде възможност за изява на български графити художници в компанията на международни доказани артисти.

Специалният гост тази година Nash е холандски художник, който повече от 30 години преобразява стените с флакон в ръка. Определя стила си като графити карикатури. Обиколил е света, за да променя градската среда и тази година за първи път е в София.

49-годишният майстор разказа как през 1989 г. е трябвало да плати 6000 евро, защото тогава рисуването по стените се третирало като погазване на закона. 

„Сега всеки малък град има легална стена и имаш избор - искам да рисувам красиво, докато си ям сандвича, или искам да съм бомбър. Някои хора правят и двете, но аз съм на 49, имам 2 деца и не се виждам да играя на криеница с ченгетата по улицата. Прекалено съм стар. Доказал съм се през 80-те и 90-те, нямам нужда от това", разказва Nash.     

 Програмата на феста в София включва музика, филми, батъли и графити работилница, в която могат да се включат всички желаещи.