Пловдивските кукленици канят на премиерата на „Дивите лебеди” на 5 декември от 10.30, 11.45 и 18 ч. Спектакъл ще омагьоса малки и големи с  романтичния дух на Ханс Кристиан Андерсен.

„Това е една от най-красивите приказки, и леко страшна, и в същото време вълнуваща, от любим автор. Радвам се, че успяхме да я включим в репертоара си. Тази приказка е особено актуална, защото живеем в един свят, в който има едни сили, които искат да ни превърнат в други същества, не в обичащи, добри, общуващи. С „Дивите лебеди” ние се опитваме да се присмеем на злото”, каза директорът на Кукления театър Петър Влайков, който този път ще се изяви на сцена и в амплоато си на актьор.

„Трудно е да направиш така, че една мрачна приказка да се превърне в красив спектакъл. Най-голямата тема в „Дивите лебеди” е особено актуална днес и тя е темата за любовта, за емпатията, уважението, толерантността. В работата по спектакъла предизвикателство бе и задачата хем за запазим автора, хем да реализираме идеята си”, разказа режисьорът Ева Кьосовска.  Тя обясни, че с „Дивите лебеди” целият екип се е постарал да изрази любовта си към театъра, към старите приказки и към публиката.

Актрисата Емилия Копчева, в чиито ръце оживява красивата и добра Елиза, сподели радостта си, че  точно преди коледните празници в Кукления театър ще се случи нещо магично и вълшебно с  „Дивите лебеди”.

Заедно с нея на сцената са и Стайко Стайков (кралят, принцове, лебеди), Наталия Василева (злата мащеха), Михаела Андонова (Фата Моргана), Петър Влайков (принцове, лебеди).

Сценографията и куклите са дело на Крум Крумов, а музиката – на Пламен Мирчев-Мирона.

„С изключителна визия и кукли, които пренасят ефирността и мащаба на историята на сцената, ще разкрием на малките зрители колко силна и безусловна може да бъде обичта”, канят куклениците.

Месец декември ще е много специален за трупата , защото след това – от 14 до 23 декември, след дълго продължили разговори с Външното министерство на Лапландия, артистите и тяхната публика ще посрещнат във фоайето на театъра Дядо Коледа. През този период ще се играят празнични спектакли, а беловласият старец ще радва публиката с много изненади и подаръци.

Домакините от кукления театър  са подготвили специална коледна картичка, която децата ще получават, а след това ще оцветяват и ще пишат пожелания към своите близки.

„Така се опитваме да поощрим децата да благодарят на любимите си хора. Подготвили сме и клипчета за изработка на коледна украса”, разказа директорът на театъра Петър Влайков.

И тази година той и екипът му се обединяват в благотворителна кауза – в специална кутия ще бъдат събирани средства за децата и младежите в комплекс за социални услуги „Олга Скобелева”.

„Работим изключително добре с тях. През лятото имаха театрална работилница и през септември представиха спектакъла си на открита сцена при нас. Имат и чудесно грънчарско ателие”, обясни пиарът на театъра Венера Фингарова.

Идеята е със събраните средства да бъдат закупени материали за грънчарското ателие, а със специалната подкрепа на писателя Никола Райков, автор на настолни игри и книги, всеки от младите хора да получи и индивидуален подарък.