В дните са извънредното положение и свързаните с него ограничания и социална изолация, на които всички ние сме подложени заради коронавируса, кметът на карловското село Климент Мано Манов намери начин да повдигне духа на хората и да им напомни за силата и несломимостта на българите, помогнали им да просъществуват като народ през вековете.

Кметът публикува на фейсбук страницата си филма "Каравеловската сватба. 100 години по-късно", за да ни напомни вероятно на се уповаваме на вярата, на традициите и на българщината, за да преминем и през това предизвикателство.

Припомняме, че традиционната сватба отпреди век беше заснета в карловското село Каравелово. В снимките се включиха над 100 местни жители, облечени в народните носии на своите баби и дядовци, извадени от старите ракли. 

Инициативата е на Сдружение „Любен Каравелов“ и кмета на селото Славка Червенкова. В лентата участва и 104-годишната баба Гена Серкьова, която разказва за венчавката си със своя съпруг Марин, вече покойник. Филмът показва възстановка всички ритуали, съпътстващи сватбата, като рясане на булката и бръснене на младоженеца, както и обичаят „Жътва“.

Позволихме си да покажем видеото и ние. Приятно гледане: