Днес се навършват 297 години от рождението на Свети Паисий Хилендарски и 257 години от написването на "История славянобългарска".

По този повод днес почит към делото на будителя ще бъде отдадена с различни инициативи в родния му град Банско. В деня на Паисий Хилендарски, канонизиран за светец преди 57 години, в храма „Света Троица“ в Банско ще бъде отслужена света литургия. Пред паметника, който се намира срещу църквата, ще бъде отдадена почит към делото на българския будител и духовник.

По инициатива на кмета на Банско Георги Икономов в духовно-историческия център „Свети Паисий“ ще бъде поставено началото на поредния масов препис на „История Славянобългарска“, в който може да се включи всеки, пише БНР. 

Роден е през 1722 г. в Самоковската епархия, най-вероятно в Банско, баща му е от Банско, а майка му от самоковското село Доспей. Според неговите думи не е учил "нито граматика, нито светски науки", вероятно имайки предвид годините до замонашването си. През 1745 г. отива в Хилендарския манастир, където по-късно е йеромонах и проигумен. С много труд две години събира материали (за тази цел ходи и в "Немска земя") и започва да пише българската история, която завършва през 1762 г. в Зографския манастир.

Паисий е канонизиран за светец от Светия синод на Българската православна църква през 1962 година, когато България отбелязва 200-годишнината от появата на епохалния труд.