Книгата „Миналото на село Дедово“ от  проф. д-р Живко Гешев, излязла наскоро от печат, ще има премиера на традиционния събор на селото на 7 август. В 17 часа пред кметството книгата ще се срещне с читателите си, а те ще получат автограф от нейния автор.

Следовниците на родолюбивите традиции в Дедево, техните приятели и гости, ще открият в книгата на проф. Живко Гешев и история, и етнография, и екология, и народопсихология, и конкретни житейски съдби. В „Миналото на село Дедово“ се съдържат също и много препратки към предишните две книги за селото, както и дълъг списък с цитирана литература. За автора богатството на Дедево не е скрито само в миналото на селото и неговите хора. „Едни от най-скъпите стоки в съвременния селски туризъм са тишината, спокойствието, изворната вода съзерцанието на красивата природа, бавният ритъм на живот…, а всичко това са бисерите на днешно Дедево“, четем в „Миналото на село Дедово“.  

В книгата си професорът предлага и идеи за развитието на селото и околностите му. Една от тях е създаването на екологичен център със задачата да популяризира биоразнообразието в землището, да разработи маршрути за природопознавателен туризъм и екопътеки. Подобен център може да се разширява, като развива културно-исторически и здравен туризъм,  убеден е Живко Гешев. Той апелира към Община Родопи и дарители да се осигурят средствата, с които най-сетне да се завърши обществената сградата в центъра на селото, която да даде покрив и на инициативи и дейности, полезни за местните, гостите и туристите.

А Конушенският народен оркестър с ръководител Никола Илиев ще озвучи площада още в 14 часа и ще продължи с богатата си музикална програма до свечеряване.

Родовите и приятелските срещи, гостоприемството за познати и нови гости, всеобщата трапеза и веселбата, раздумките, песните и хората – такава ще e пъстрата картина и на тазгодишния събор. Той е продължител на първата Земляческа дедовска вечер, провела се през 1950-а в Пловдив. Нейната 70-годишнина ще бъде отбелязана на 7 август т.г., тъй като ковид пандемията осуети юбилея през 2020-а.

Организатор на събора е кметството в Дедево със спонсорска подкрепа.