Фотографски документи отварят прозорец към един плътно затворен свят – Светите земи, в изложба на Главната улица в Пловдив. Градска художествена галерия под тепетата и Посолството на Израел  у нас канят на изложба фотография „Вечна вяра: Православието в Светите земи“.

Снимковият разказ за дома на християнството и неговото начало е дело на израелския фотограф Дафна Тал, а осъществяването му става под ръководството на д-р Нисан Н. Перез, консултант и куратор, вицепрезидент на Института по фотография „Шпилман“ в Тел Авив. Експозицията се ражда от 2013 до 2015 г. в резултат от сътрудничеството на Дафна Тал с Руската и Гръцката православни църкви.

„Двадесет века по-късно различни черкви, манастири и църковни събори са все още част от естествения пейзаж на градове, възвишения и пустинни райони. В поредицата от изключителни фотографии Дафна Тал улавя с необикновена точност не само лицата на членовете на православната общност, но благодарение на дълбокото си разбиране на есенцията на православието – е уловен и духа на тези откъснати и недостъпни за обществото места“, отбелязва кураторът на проекта д-р Нисан Н. Перез.

Официалното откриване е на 15 юли, петък, от 18.00 часа, в Залите за временни изложби на ул. „Княз Александър  I“ № 15, Втори етаж.

Пловдивската общественост ще може да види изложбата, съставена от 38 художествени фотографии, до края на месец юли.

Дафна Тал е родена в Израел. Живее и работи в Йерусалим като професионален фотограф, специализирайки в артистични и документални проекти. Започва професионалната си кариера след като се дипломира от Училището към Международния център по фотография в Ню Йорк през 2006 г. След дипломирането си тя получава и Европейска диплома за културен проектен мениджмънт от Асоциацията Марсел Хиктер във Финландия, Кипър и Гърция (2009 г.)

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg